Меню для відновлення печінки: яким воно має бути

Печінка – основна система очищення нашого організму. Цей орган здатний відновлюватися після запалення, травми, отруєння та іншого перенесеного стресу. Але це зовсім не означає, що печінка не вимагає уваги і можна повністю покластися на її природну здатність до регенерації.

Українська ведуча, фітнес-тренер і мотиваційний health-спікер Мирослава Ульяніна розповіла, що корисно їсти для здоров’я печінки.

“Головний орган, який відповідає за детоксикацію організму, – печінка. Все, що потрапляє до неї з їжею, напоями, ліками, токсинами, алергенами, пестицидами – фільтрується, перетворюється на нетоксичні і виводиться з організму. Тому найменші порушення її роботи – і відразу збій роботи організму. Свою печінку раджу любити. І годувати її тим, що любить вона”, – написала Мирослава в своєму Instagram.

Які продукти корисні для печінки:

  • Хрестоцвіті овочі: всі сорти капусти (брокколі, кучерява, кольрабі, брюссельська, фіолетова). Вони посилюють здатність печінки знешкоджувати токсини і знижують ризик розвитку раку.
  • Зелень руколи, гірчиці, кропиви і цикорію (останні – якраз весняні) підтримує здоров’я печінки.
  • Волоські горіхи (амінокислота L-аргінін, глутатіон і омега-3 жирні кислоти) очищають печінку від токсичного аміаку.
  • Авокадо нейтралізує вільні радикали за рахунок глутатіону в його складі.
  • Розторопша плямиста: насіння – у вигляді чаїв, шроти – як доповнення до смузі, листя – для салатів. Фітонутріент силімарин в розторопші захищає клітини печінки від ушкодження вільними радикалами, запобігає фіброзу (заміщенню клітин печінки сполучною тканиною).
  • Артишок містить вітамін C, вітаміни групи B, каротин, інулін, мінеральні солі. Він має антитоксичні властивості, відновлює функції печінки, перешкоджає утворенню каменів у печінці та жовчному. Речовини артишоку також нормалізують в’язкість жовчі, запобігають можливому її застою. Його можна готувати цілим, можна пити витяжки з артишоку, додавати в капсулах.

Джерело

Поділись


Новини партнерів