Як позбутися від мігрені: відповідь лікарів

Вважається, що від мігрені страждає близько 12% населення Землі. Але слід враховувати, що, за різними даними, до 50% пацієнтів з мігренню не займаються лікуванням і не потрапили в цю статистику. Тому насправді хворих набагато більше.

На запитання наших читачів про це захворювання відповідає пластичний, реконструктивний хірург, мікрохірург Олексій Дікарьов.

Чи допоможе операція?

Кажуть, що мігрень можна вилікувати хірургічно. Що це за операція? Наскільки вона складна і чи всім підходить такий метод лікування?

– Хірургічне лікування мігрені – випадково виявлена методика. Американський пластичний хірург Бахман Гуйрон 2000 року помітив кореляцію між підтяжками обличчя, які він робив, та позбавленням пацієнтів від головного болю. З цього моменту він почав вивчати і систематизувати дані і в 2018 році опублікував результати своїх робіт. У тому ж році вийшло два глобальних дослідження, що показують ефективність хірургічного лікування мігрені в більш ніж 80% випадків при грамотному підборі пацієнтів. На сьогоднішній день це найперспективніший напрямок в лікуванні цього типу головного болю.

Суть операції полягає в декомпресії нерва, затиснутого м’язовими або кістковими структурами. Місце защемлення нерва збігається з критичною точкою (своєрідним «спусковим гачком»), звідки починається мігрень. Через мікропрокол в волосистій частині голови хірург за допомогою ендоскопа знаходить нерв, виділяє і звільняє його. Це забезпечує мінімальну травматичність тканин і швидку реабілітацію.

Декомпресія нерва займає 20-30 хвилин, може виконуватися під місцевою анестезією, але для максимального контролю над життєвими показниками пацієнта рекомендується виконувати операцію під внутрішньовенним наркозом.

Хірургічне ускладнення може виникнути тільки одне – пошкодження нерва, тому важливо, щоб хірург, який виконує операцію, мав навички мікрохірургії, міг відновити нерв під мікроскопом, а клініка була оснащена операційним мікроскопом.

Також може виявитися, що хірург неправильно визначив тригерну зону, тоді операція не призведе до потрібного результату. Тому перед виконанням операції повинен проводитися тест – укол місцевим анестетиком в тригерну зону під час нападу. Якщо біль зникає, значить, хірургія допоможе. Тест повинен здійснюватися кваліфікованим хірургом, так як важливо ввести препарат саме в тригерну зону, яку лікар знаходить за допомогою доплера – спеціального інструменту.

Шрами залишаються в волосяній частині голови або на внутрішній поверхні носа, тому не будуть помітними.

Пацієнти переносять операцію легко і на наступний день повертаються до роботи.
Операція виконується і дітям, і дорослим. Достовірних випадків рецидивів мігрені після операції за 18 років спостережень за пацієнтами в науковій літературі не наведено.

На даний момент пацієнти з мігренню вдаються до хірургічного лікування, тільки якщо не допомагають інші методи або застосування медикаментів викликає неприємні побічні ефекти. Однак дослідження свідчать, що хірургія може бути першим і єдиним етапом істинного лікування мігрені у певної групи хворих.

Терпіти чи ні?

Чи варто приймати знеболюючі при мігрені або краще терпіти і чекати, коли біль пройде сам, адже таблетки все-таки можуть мати побічні ефекти?

– Якщо знеболюючі допомагають, то приймати їх потрібно. І чим раніше, тим краще. Якщо запізнитися, то знеболюючі можуть взагалі не допомогти. Тому деякі пацієнти приймають медикаменти для профілактики мігрені, переступають межу і отримують «передозування», в результаті якого організм перестає реагувати на препарат, напади повертаються, посилюючись і збільшуючись по тривалості. При цьому можуть проявитися інші побічні ефекти, які вказані в інструкції до препарату.

Як знайти ліки?

Лікар поставив діагноз «мігрень» і сказав, що потрібно підібрати ліки. Хіба немає універсального засобу? Чи є способи позбутися від мігрені без таблеток?

– Лікування мігрені завжди починається з медикаментозної підтримки: анальгетики, тріптани, ліки на основі ріжків, ізометептен, антидепресанти. Препарати призначаються один за одним, поки не знайдеться ефективний засіб.

У деяких пацієнтів під час нападу мігрені спостерігається розширення судин, і прийом триптанів, які звужують судини, допомагає їм впоратися з головним болем. Інші пацієнти ніяк не реагують на триптани, лікуються протизапальними засобами. Але є хворі, яким медикаментозне лікування не допомагає.

Якщо медикаменти не діють, вдаються до ін’єкційних методик, хірургічного лікування і т. д.

Джерело

Поділись


Новини партнерів