
Говорячи про дієту, яка може захистити нас від хронічних захворювань і раку, вчені постійно згадують антиоксидантні переваги певних продуктів. Нагадаємо, що антиоксиданти – це ті самі речовини, які блокують дію вільних радикалів, борються з окислювальним стресом і сприяють ефективному відновленню клітин.
Але в яких продуктах найбільше антиоксидантів? Нове дослідження, проведене міністерством сільського господарства США і опубліковане в Journal of Agricultural and Food Chemistry, дає відповідь на це питання.
Артишоки і бобові – саме ці продукти були названі володарями найпотужнішого антиоксидантного потенціалу. Також в ході дослідження були підтверджені антиоксидантні переваги ягід (особливо журавлини і чорниці), горіхів пекан і кориці, здатних знижувати ризики раку, серцево-судинних захворювань і хвороби Альцгеймера.
Згодні, артишоки у нас не те щоб дуже поширені (хоча консервовані можна знайти в супермаркетах), але бобові – зовсім інша справа. Результати дослідження, вважаємо, стануть відмінним приводом подивитися на гороховий суп під іншим кутом.
Нове дослідження відрізняється від попередніх ще й тим, що в ньому «брали участь» не тільки овочі і фрукти, але також горіхи і спеції. Кожен продукт при цьому вимірювався як на концентрацію антиоксидантів, так і на антиоксидантну ємність на порцію.
Квасоля і артишоки, як уже було сказано, стали першими в своїй групі, а пекан, волоські горіхи і фундук – в горіховій категорії. Що стосується спецій, то хоча вони зазвичай споживаються в невеликих кількостях, деякі варіанти навіть в цьому випадку містять досить багато антиоксидантів. В першу чергу, це стосується кориці, гвоздики і орегано.
На думку вчених, дані будуть корисні для людей, які не просто прагнуть правильно харчуватися, але хочуть включити в раціон більше захисних з’єднань. Втім, важливо розуміти, що наповненість антиоксидантами не обов’язково корелює з тим, наскільки ефективно речовини засвоюються організмом. І це якраз те, що належить перевірити в наступних роботах.