
Кишечник людини населяють мільярди бактерій – як шкідливих, так і корисних. Саме другі і називаються пробіотиками, що в перекладі з латинської ( “pro bio”) означає “для життя”.
Пробіотики надзвичайно важливі для роботи нашого організму: вони покращують травлення, запобігають появі дисбактеріозу, перешкоджають розмноженню патогенної мікрофлори і розвитку небезпечних захворювань, допомагають скинути вагу, зміцнюють імунітет, підвищують рівень енергії, виводять токсини і канцерогенні речовини, сповільнюють старіння і нейтралізують негативний вплив антибіотиків.
Сьогодні у продажу можна зустріти різні препарати, що містять пробіотики. Але не поспішайте бігти в аптеку: корисні бактерії можна легко отримати зі звичайних продуктів, багато з яких напевно є у вашому холодильнику. Подробиці – в сьогоднішньому огляді.
Квашена капуста
Звична нам квашена капуста – не тільки смачна закуска, але і справжнє джерело корисних мікроорганізмів, таких як лейконосток, педіококус і лактобактерії. При цьому пробіотики, що містяться в капусті, всмоктуються в нижньому відділі кишечника, на відміну від штучних, які гинуть від шлункового соку. Крім того, капуста містить клітковину, вітаміни С, B і K, натрій, залізо та інші важливі мікроелементи. Найголовніше – щоб продукт був непастеризованим: пастеризація вбиває бактерії, в тому числі корисні.
Ну а якщо вам хочеться якоїсь екзотики, у нашої рідної квашеної капусти є корисний корейський родич – кімчі. Гостра закуска, зроблена з пекінської капусти, не тільки дуже смачна, а й містить кисломолочні бактерії-пробіотики, а також цілий набір вітамінів і мінералів.
Соління
Солоні огірочки і помідори, а також мочені яблука – благодатне джерело пробіотиків. Перебуваючи в розчині солі і води, вони виділяють власні молочнокислі бактерії. Важлива умова – відсутність оцту в розсолі, так як він знищує мікроорганізми, в тому числі корисні. Умовно до солінь можна віднести і консервовані оливки: вони теж багаті пробіотиками і допомагають відновлювати мікрофлору і виводити з організму шлаки і токсини.
Соєві продукти
Японська кухня неспроста вважається однією з найздоровіших в світі. Меню японців багате соєвими продуктами, які у великій кількості містять потрібні нам пробіотики. Чудовий привід включити в раціон тофу, соєвий соус і суп місо (саме завдяки щоденному вживанню місо японці можуть похвалитися хорошим здоров’ям і довголіттям).
Кисломолочні продукти
Склянка кефіру, йогурту, кисляку або ряжанки, шматок сиру – це не тільки смачний і здоровий перекус, а й хороший спосіб забезпечити організм пробіотиками. Так, в кефірі міститься більше десяти видів корисних бактерій, а також речовини з антибактеріальними і протигрибковими властивостями. Ще більш корисний йогурт, головне – вибирати натуральний продукт, що містить живі бактерії, без консервантів, підсолоджувачів і підсилювачів смаку. А щоб бути на 100% впевненими в якості йогурту, його краще зробити вдома.
Ще один диво-продукт – ацидофільне молоко. Для його виробництва використовують закваску з ацидофільної палички, молочнокислого стрептокока і кефірних грибків. Таке молоко може зупиняти гнильні процеси в організмі і сприяти розвитку корисних бактерій.
Чайний гриб
Чайний гриб, або комбуча, відомий нам ще з радянських часів: банка з цим непривабливим на вигляд продуктом стояла майже в кожному холодильнику. Ферментований напій має досить приємний кисло-солодкий смак і добре втамовує спрагу, але головне – може забезпечити ваш організм щедрою порцією корисних бактерій. Між іншим, завдяки загальному тренду на здорове харчування чайний гриб сьогодні знову перебуває на піку гастрономічної моди.