
Сьогодні відзначається Міжнародний день супу. Найкорисніший суп, з точки зору поживних речовин, – овочевий вегетаріанський. У свою чергу, солянка, на думку фахівців, не найкращий вибір через високий вміст жиру і солі. Дієтолог клініки лікувального харчування Федерального дослідного центру харчування і біотехнології, кандидат медичних наук Олена Ліванцова підкреслює: не випадково основа харчування у всіх клініках – овочеві супи.
А ось супи, які варяться на м’ясному бульйоні, більш калорійні, особливо якщо використовуються жирні види м’яса. Такі супи небезпечні для людей з високим рівнем холестерину. До того ж, під час варіння м’яса в бульйон загрожують потрапити шкідливі речовини (тварині могли вводити антибіотики або гормони). Щоб убезпечити себе, рекомендується зливати перший і другий бульйон. Що стосується поживності овочевого бульйону, то лікар-гастроентеролог, кандидат медичних наук Володимир Пилипенко пояснює: овочі віддають в відвар корисні мікроелементи, включаючи калій і магній.
На першому місці в “чорному списку” супів розташувалася солянка. Її варять з декількох видів м’яса, що підвищує калорійність. Також в солянку додають солоні огірки і копченості. А це небезпечно для людей з серцево-судинними захворюваннями, гіпертонією і ожирінням. У свою чергу, якщо у людини є захворювання шлунково-кишкового тракту, їй слід утриматися від грибного супу. У ньому багато речовин, що стимулюють травний тракт. Коли він запалений, додаткова стимуляція збільшує ступінь пошкодження.
В цілому дієтологи рекомендують споживати теплі супи кожен день. Так як вони більш ніж на половину складаються з рідини, насичення відбувається досить швидко при відносно малій енергетичної цінності. Це дуже зручно для людей, що сидять на дієті.