Що буде, якщо харчуватися фастфудом регулярно: 7 наслідків, які лякають

Незважаючи на те, що в голову кожного вже міцно вбито, що фастфуд – це шкода в чистому вигляді, більшість продовжує балувати себе бургерами і картоплею фрі. Можливо, це пов’язано з позитивним позиціонуванням фастфуду, в рамках якого прищеплюється думка, що вулична їжа – це невід’ємна частина молодіжної культури: у фільмах актори із задоволенням поїдають гамбургери і запивають їх колою, а персонажі-талісмани зачаровують своєю привабливістю. А можливо, навколо поки мало настільки ж дешевих альтернатив фастфуду зі здорового харчування, які перебивають своїм натуральним смаком численні смакові добавки “швидкої їжі”.

Щоб прояснити всі ризики, ми публікуємо перелік проблем, якими загрожує регулярне вживання фастфуду.

Ви будете швидше втомлюватися 

Британська письменниця Фібі Джексон протягом семи днів харчувалася виключно фастфудом. На обід, сніданок і вечерю вона їла сендвічі, смажену курку, картоплю фрі, піцу, гамбургери і запивала все це колою. Вже на шостий день експерименту дівчина відчула себе розбитою, розсіяною і млявою, незважаючи на повноцінний восьмигодинний сон.

До аналогічних підсумків прийшов редактор американського журналу про їжу Енді Криза. Правда, на відміну від британки, у якої страви фастфуду були в асортименті, він харчувався однією лише піцою. Стан занепаду сил до журналіста прийшов ще раніше, ніж у колеги по експерименту. Вже на п’ятий день чоловік вирушав спати о дев’ятій годині вечора. Як зізнається Енді, незважаючи на звичайний восьмигодинний сон, до цього часу він вже не міг стояти на ногах, бо очі починали злипатися.

Висновки цих двох експериментів підкріплені науковими фактами, адже сонливість викликає амінокислота триптофан. Через надлишок вуглеводів ця амінокислота швидше надходить в мозок, якщо ви їсте фастфуд. Іншими словами, чим більше ви їсте фастфуду, тим швидше ви втомлюєтеся.

Ви будете огрядним

Незважаючи на те, що фастфуд сам по собі калорійний (стандартний бургер містить 540 калорій, тобто стільки ж, скільки може містити повноцінний обід з напоєм), насиченість від нього стрімко проходить. Це пов’язано з тим, що фастфуд багато в чому складається з швидких вуглеводів, зокрема, це білий хліб і цукровий сироп. Вони підвищують рівень глюкози в крові. На його компенсацію необхідний швидкий викид інсуліну. Різкий стрибок глюкози в крові – і мозок отримує сигнал, що він ситий.

Однак рівень глюкози досить швидко опускається вниз, і дуже скоро ви знову відчуєте голод, хоча бургер ще не перетравився повністю. Організм засвоїть його лише частково, а більшу частину відкладе в жир, що призведе до набору ваги. Тобто фастфуд зробить вас голодним мало не відразу після вживання бургера або картоплі фрі. І тоді ви швидше за все відправитесь за добавкою і, найімовірніше, з’їсте набагато більше, ніж необхідно. Не погладшати на “швидкій їжі” можна тільки в одному випадку: якщо їсти лише один раз в день і одну страву з ресторану швидкого харчування.

У вас будуть значні набряки

Доданий нітрит натрію викликає спрагу і, як наслідок, призводить до набряків. Бургер може містити до 970 мг натрію, тому, з’ївши його, дуже скоро ви відчуєте, що хочете пити. Надлишок натрію навантажує нирки, і їм стає складно виводити солі з організму, а серцю – качати кров.

Над вами нависне загроза хвороб серця

За даними The American Heart Association, існує два типи харчового жиру: натуральні жири тваринного походження і дешеві трансжири, які створюють виробничим способом. Останні підвищують рівень холестерину, що збільшує ризик серцевих захворювань та інсульту. Такі жири настільки шкідливі, що в деяких країнах обмежують їх використання. Крім того, трансгенні жири перетравлюються приблизно 51 день, а в бургерах їх може бути майже два грами.

Ви будете залежними

Фастфуд перезбуджує центр задоволення мозку за рахунок добавок і підсилювачів смаку. Організм адаптується, знижуючи рівень активності, і після цього людина потребує постійного стимулювання їжею, а це призводить до переїдання. Дослідження, проведене в 2011 році, показало, що фастфуд має низку властивостей, що викликають звикання. Особливо він небезпечний для людей з групи ризику – з ожирінням, хворобами серця і порушеннями харчової поведінки.

У вас зіпсується шкіра

Вкритися прищами дуже легко, якщо харчуватися тільки фастфудом. Справа в тому, що ця їжа має високий глікемічний індекс, а це значить, що вона дуже швидко насичує кров глюкозою. Існує велика ймовірність, що це стане причиною акне. Прості цукри, вуглеводи і трансжири здатні створити цілу катастрофу з вашою шкірою, яку доведеться розсьорбувати за допомогою дієтологів і дерматологів.

Ви збільшите ймовірність появи раку

У дослідженні, опублікованому в Environmental Health Perspectives в 2016 році, було доведено, що фастфуд містить токсичні хімічні речовини, відомі як фталати, що відносяться до класу промислових хімікатів. Фталати є найбільш сильними канцерогенами з відомих і з чималою ймовірністю можуть привести до ракових захворювань.

Джерело

Поділись


Новини партнерів