
Вчені медичного факультету Вашингтонського університету в Сент-Луїсі висловили побоювання, що хороші кишкові бактерії в пробіотичних йогуртах можуть перетворитися у шкідливі. Вони можуть еволюціонувати, мутувати, і тим самим завдати шкоди організму.
Разом з тим, що бактерії знаходяться в напоях, які продаються як корисні для нашої травної системи, і в процесі травлення покращують наше здоров’я, в дослідженні було виявлено, що не всім вони допомагають.
Так, в кишечнику деяких мишей вони “з’їли” захисне покриття, що може привести до синдрому роздратованого кишечника.
Разом з тим, бактерії показали рівень стійкості до антибіотиків, загроза яких збільшується і вважається світовою загрозою.
За словами вчених, пробіотики краще розвиваються в нездоровому шлунку і працюють проти нього, не покращуючи стан.
Дослідники, яких очолив доктор Гаутама Дантаса, вивчали бактерії E. coli Nissle +1917 (EcN). Їх використовують для боротьби з діареєю у дітей.
Дослідники використовували мишей з різними кишковими мікробіомами. Гризунам давали пробіотик і різне харчування – лабораторне, звичайний корм і за подобою західного харчування з високим вмістом жирів і цукрів або з великою кількістю клітковини.
Вивчення мікробіому згодом показало, що у мишей, яких годували прозахідною їжею, накопичилися генетичні мутації. Це дало конкурентну перевагу бактеріям над іншими кишковими організмами і можливість залишитися там на більш тривалий час.
При деяких умовах пробіотики роз’їдали захисне покриття кишечника, що призводить до синдрому роздратованого кишечника. До слова, пробіотик також зробив кишечник гризунів більш стійким до антибіотиків.
У мишей зі здоровим кишечником особливих змін не відбулося.
Однак слід враховувати, що пробіотики можуть вживати люди і зі здоровим, і нездоровим мікробіомом, в тому числі, з низькою різноманітністю.
Так, один пробіотик може бути корисний для одних людей і небезпечний для інших.
Доктор Дантас, патолог і інженер біомедицини, вважає, якщо лікарі збираються використовувати живі організми в якості ліків, слід врахувати, що мікроорганізми адаптуються по-різному. Немає мікробів, які були б несприйнятливі до еволюції.
Тому, щоб розробляти терапію на основі пробіотиків, слід розуміти, як вони змінюються і за яких умов.
Пробіотик зазвичай приймають в таких продуктах, як йогурт, в надії відновити правильний баланс флори кишечника.
Існують докази того, що він може допомогти при симптомах синдрому роздратованого кишечника.