Що таке цукор і як насправді він впливає на організм

Цукор – продукт, який найбільше хвилює сучасних людей. Скільки його можна їсти? А чи можна взагалі? Що станеться з людиною, якщо повністю виключити цукор зі свого раціону? Чи справді цукор викликає діабет? Це тільки невелика частина всіх питань, які люди задають, коли мова заходить про цукор. Особливо переживають ласуни, які прагнуть схуднути: чим можна замінити цукор, щоб і солоденьке їсти, і кілограми при цьому не набирати? А якщо залишити його в своєму раціоні, то який “ліміт”?

Для початку потрібно розібратися з тим, що таке цукор. Це не тільки білий порошок, що продається в продуктових магазинах в мішках по одному, п’ять і десять кілограм, перш за все, цукор – це особливий вид вуглеводів. До них відносять глюкозу, фруктозу, галактозу і ще багато інших. Цукор є майже в кожному продукті, хоча б в невеликій кількості, але є. До цієї ж групи низькомолекулярних вуглеводів ще відносять крохмаль, харчові волокна (наприклад, фруктів і овочів), хітин і целюлозу.

Коли ми їмо щось, що містить багато цукру, рецептори, які контактують з цією речовиною, посилають в мозок інформацію, що це щось по-справжньому смачне. В результаті, наш мозок це запам’ятовує, ми починаємо вважати цукор хорошим продуктом і “прив’язуємося” до нього, особливо з огляду на те, що він швидко розщеплюється і трансформується в енергію для нашого організму. Однак “залежність” від цукру визначається не тільки цим фактором (адже існує багато людей, які до цукру абсолютно байдужі, і одного шматочка шоколадки їм вистачить на кілька днів). На пристрасть до цукру впливають вік, харчові звички, засвоєні в дитинстві, і генетичні особливості.

Недавні дослідження показали, що цукор (всупереч загальній думці) особливо не впливає на набір ваги, якщо людина обмежується вживанням норми калорій в день. Відповідно, якщо вибрати для себе планку в тисячу і триста калорій і виходячи з цього порахувати, яку кількість солоденького можна допустити, то ніяких десяти зайвих кілограмів воно не додасть, навіть якщо кожен день їсти по шматочку шоколадки.

Набір ваги залежить від того, скільки конкретно цукру з’їдає людина в день. Солодка їжа набагато калорійніша зазвичай, але вона дуже швидко перетворюється в енергію і так само швидко витрачається, і в підсумку замість однієї булочки ми можемо спокійно з’їсти дві або три. А в результаті – неприємні цифри на вагах, злість на себе, на нещасні булочки і на весь світ. Так що небезпечні не солодкі продукти, а те, що ми не можемо вчасно зупинитися.

Джерело

Поділись


Новини партнерів