Регулярне вживання апельсинового соку може скоротити ризик інсульту на чверть, з’ясували голландські вчені.
Протягом п’ятнадцяти років вони стежили за станом здоров’я 35 000 чоловік у віці від 20 до 70 років.
Виявилося, що чотири-вісім склянок апельсинового (або будь-якого іншого фруктового) соку в тиждень знижували ймовірність небезпечного захворювання на 24%, повідомляє The Sun.
Вживання склянки соку раз в два дні знижувало ризик на 20%.
Крім того, у даних учасників на 13% рідше відзначалися серцеві захворювання.
Вчені відзначають, що соки містять вітаміни, антиоксиданти і клітковину, які покращують стан кровоносних судин. Вони також рекомендували вживати цільні фрукти, оскільки в них знаходиться ще більша корисних речовин.
В ході попереднього дослідження фахівці з’ясували, що позитивний вплив на здоров’я серця має чорниця.
Ягода знижує ризик інфарктів на 20% – правда, для потрібного ефекту слід вживати не менше 200 грамів в день.
Лікувальну дію надає флавоноїд антоціан, який і надає чорниці характерного темно-синього кольору.