Під час вагітності корисно дбати про те, що ти їси, адже майже всі речовини потрапляють до дитини. Так що буде прекрасно, якщо ти станеш уникати деяких продуктів, потенційно небезпечних для вас обох.
1. Сире м’ясо
Може містити лістерії – бактерії, які викликають лістеріоз. Його симптоми: жар, головний біль, біль в шиї, діарея. Лістеріоз небезпечний для вагітних, тому що може спровокувати передчасні пологи або заразити дитину. Менш небезпечним буде стейк прожарювання rare або medium rare, але по можливості краще посмажити м’ясо хоча б до стану medium.
2. Непастеризований сир
Багато м’яких сирів не піддаються пастеризації, і в них теж буває лістерия.
3. Сира або недоготовлена риба і морепродукти
Суші з сирою рибою можуть бути небезпечними для здооров’я, через сальмонелу. Тільки в США від неї щорічно вмирає 450 чоловік. У дітей і вагітних реакція на сальмонелу може бути дуже сильною, включаючи страшну діарею і зневоднення.
4. Деякі види готової риби
Марлін, великоокий тунець, макрель і акула можуть накопичувати в організмі ртуть, і під час вагітності харчуватися ними не варто. Ртуть впливає на центральну нервову систему дитини і може призвести до відставання у розвитку. Краще їсти рибу, яка безпечна для організму, наприклад сардини. Варто уникати і будь-якої копченої риби.
5. Сирі яйця
Найпопулярніше джерело сальмонели. Не варто їсти на сніданок напівсирі яйця, додавати їх в домашній майонез або морозиво.
6. Паростки злаків
Популярна дієтична їжа , яка теж може віддячити тобі сальмонелою.
Якщо тобі все ж не пощастило з’їсти щось з цього списку, без паніки! Швидше за все, все буде добре. Якщо ж відчуваєш неприємні симптоми, звернися до лікаря: більшість подібних інфекцій на ранній стадії можна вилікувати без зайвих зусиль.