Дієтолог назвав 5 основних принципів правильного харчування довгожителів

Лікар-дієтолог Оксана Владімірова розповіла, як правильно харчуватися, щоб прожити довгі роки і залишитися здоровим, при здоровому розумі і світлій пам’яті.

По-перше, харчування має бути усвідомленим. Дієтолог зазначає, що вживати їжу потрібно повільно, в спокійній обстановці. Її потрібно ретельно пережовувати, щоб не тільки стимулювати травлення, але і допомагати шлунку і кишечнику в перетравленні, і не переїдати. Добре, коли обід проходить в компанії приємних вам людей – рідних або близьких.

По-друге, фахівці з харчування рекомендують скоротити калорії. Люди, які дожили до 100 років, кажуть, що вони в житті не завжди їли досхочу, навіть недоїдали. Дієтологи радять – чим менш активний спосіб життя у людини, тим менше калорій їй потрібно. Якщо людина сидить цілий день в офісі, три тисячі калорій їй абсолютно не потрібні.

По-третє, полюбіть рослинну їжу. Фрукти і овочі займають чи не основне місце в кухнях культур, відомих своїм довголіттям. При цьому, старші люди їдять потроху, але не менше 4-5 порцій овочів і фруктів в день.

Оксана Владімірова нагадала, що середземноморська дієта навіть визнана ЮНЕСКО національним надбанням людства. Це ідеальний приклад збалансованого харчування, в якому головним джерелом поживних речовин служать рослинні білки (фрукти, овочі, хліб, зернові та бобові культури, горіхи і насіння). А основне джерело жиру – оливкова олія.

Дієтолог закликає не зловживати овочами і фруктами з високим вмістом крохмалю (картопля, банани), але один-два рази на тиждень можна.

До фруктів потрібно ставитися як до десерту. З ягід найкорисніші – чорниця, ожина, вишня, полуниця, малина, агрус і смородина.

По-четверте – білок. Раз в тиждень необхідно включати в дієту жирну рибу (сардини, оселедець, тунець, лосось) як джерело основних Омега-3 жирних кислот. У тиждень можна з’їдати 2-3 яйця, 150-200 грамів нежирного м’яса (курка, індичка, свинина, телятина), 200 грамів субпродуктів (печінка, нирки, серце та ін). Органічні йогурти без цукру і сири, такі як бринза, фета – кожен день.

І п’яте, що рекомендує дієтолог, виключити продукти, що стимулюють запалення.
До них відносяться: рафінований цукор (включаючи продукти, в якому цукор в надлишку – газованууводи, солодощі); біле борошно (вся випічка з нього); алкоголь; фастфуд і готову продукцію з серії “тільки розігріти”, сосиски, ковбаси; продукти з високим вмістом фруктози; гідрогенізовані жири (маргарин і випічка з ним).

Джерело

 

Поділись


Новини партнерів