Корисні властивості броколі проявляються одна за одною. Ще недавно була інформація про те, що ця рослина захищає від раку і є корисною для мозку. І в черговий раз броколі зацікавилися вчені. Тепер стало відомо, що цей вид капусти здатний очищати легені, вбиваючи хвороботворні мікроорганізми всередині органу.
Треба зауважити, що за подібне очищення зазвичай відповідає імунна система, а, саме, макрофаги. Макрофаги – це білі кров’яні тільця, що видаляють сторонні речовини, здатні викликати легеневу інфекцію. Але, на жаль, курці зі стажем і люди зі слабкою імунною системою і безліччю хронічних захворювань не завжди можуть отримати необхідний захист.
Фахівці університету Балтімора (США) з’ясували, що при пошкодженні деяких видів хрестоцвітих, наприклад, броколі і цвітної капусти, відбувається вивільнення такого рослинного компонента, як сульфорафан, здатного відновити шлях макрофагів, зруйнований курінням або іншими негативними впливами.
Експеримент був проведений з ураженими макрофагами, які помістили в інфіковане середовище. Результат обробки сульфорафаном став дуже помітним. Здатність до боротьби у білих кров’яних тілець була відновлена.
У броколі сульфорафан міститься в неактивній хімічній формі і активізується, перебуваючи в людському організмі і будучи схильним до впливу ферментів слини і кишечника. Внаслідок цього, концентрація позначеного елемента знаходиться в прямій залежності від фізіологічних особливостей людини.
Отримані дані ще будуть перевіряти за допомогою клінічних випробувань на добровольцях, у яких спостерігається легенева дисфункція. Відповідно до попередніх підрахунків, це займе не менше 3-х років.
Зараз можна тільки з упевненістю сказати, що вживання броколі в їжу забезпечить вам легені, не уражені шкідливими бактеріями.