Правда і міфи про користь моркви для здоров’я людини

З дитинства всі знають, що в моркві дуже багато вітаміну А і що тому вона дуже корисна для зору. Насправді, цього вітаміну в моркві немає зовсім. Але при цьому для зору вона надзвичайно, тільки з іншої причини. Морква лікує не тільки «курячу сліпоту» – зниження зору в темний час доби, викликане дефіцитом вітаміну А. Вона ще й попереджає найстрашнішу і необоротну втрату зору. Називають цю хворобу ВМД – вікова макулярна дегенерація. Дивно, що про це захворювання мало знають, адже воно виникає набагато частіше, ніж катаракта і глаукома, разом узяті, і плюс ВМД – це головна причина сліпоти в світі.

На сітківці є маленька жовта пляма (макула) розміром всього 1,5 мм, але вона є дуже важливою – в ній сходяться промені, що проникають через зіницю, і по зоровому нерву ця інформація надходить в мозок. Решта сітківки другорядна, вона відповідає за периферичний зір. Дегенерація цієї плями практично не піддається лікуванню, але її можна попередити. І морква може грати в цьому головну роль, адже в ній багато особливих речовин, що захищають макулу. Це лютеїн і зеаксантин, вони і надають плямі жовтого кольору. Крім моркви вони є тільки в жовтках і в декількох більш дорогих овочах і зелені.

Як тоді морква захищає від курячої сліпоти, якщо в ній немає вітаміну А? Дуже просто. Вона чемпіон за змістом альфа- і бета-каротину. Частина цих речовин в організмі якраз і перетворюється на вітамін А. При цьому 100 г моркви можуть забезпечити більше трьох денних норм цього вітаміну. І такий спосіб його отримання є набагато безпечніший. Так точно не буде передозування вітаміну А. Особливо це страшно для вагітних, оскільки різко зростає ймовірність розвитку вроджених вад у дитини.

Крім того, обидва каротини дуже важливі самі по собі. Будучи потужними антиоксидантами, вони перешкоджають розвитку катаракти. А заодно ще захищають від раку (особливо легких), серцево-судинних захворювань, старіння і багатьох інших проблем зі здоров’ям. Все це було багаторазово доведено в масштабних і серйозних наукових дослідженнях.

А нещодавно в моркві знайшли нові речовини, які володіють потужною протираковою дією. Це фалькарінол і фалькаріндіол, з їх допомогою морква захищається від грибків. А в людському організмі вони перешкоджають розвитку раку і поліпів в товстій кишці. Минулого року датські вчені навіть експериментально довели, що ці речовини можуть нейтралізувати канцерогени, які вводили безпосередньо в товстий кишечник щурам, тим самим в 3 рази знижуючи ймовірність розвитку раку.

Але всі ці корисні ефекти можливі тільки в тому випадку, якщо моркву правильно приготувати. Багато хто не знає, що її треба не гризти, а натерти на тертці і приправити олією або сметаною. Адже всі корисні речовини моркви жиророзчинні, і це збільшує їх засвоєння.

Але є набагато кращий спосіб – варити моркву цілком. Ефективність цього методу була доведена в експерименті вченими з Ньюкаслського університету (Англія). Коли моркву різали на скибочки, як роблять зазвичай, готуючи суп або гарніри, в ній залишалося на 25% менше фалькарінолу і інших речовин, ніж в цілій.

Крім того, варена морквина корисніша за сиру. Незважаючи на те, що при готуванні корисних речовин може стати трохи менше, наш організм отримає їх більше. Парадокс пояснюється просто: м’яка морквина пізніше легше віддасть всі корисні властивості, і їх засвоєння стає набагато кращим і повнішим, ніж з сирого овоча.

Джерело

Поділись


Новини партнерів