Чорний чай: користь для здоров’я і можливі ризики

Про користь зеленого чаю складають легенди. І це, варто сказати, цілком заслужено: за даними досліджень, він не тільки сприяє схудненню, але також дбає про здоров’я порожнини рота, допомагає роботі мозку і навіть знижує ризик раку. Але як щодо його  колеги – чорного чаю?

Хоча невеликі відмінності в антиоксидантній потужності між зеленим і чорним чаєм існують, в цілому останній може похвалитися приблизно тим же набором бонусів з деякими важливими доповненнями. Від швидкості спалювання жиру до стабілізації рівня цукру в крові – основні причини пити чорний чай якомога частіше ми зібрали в цьому матеріалі.

Антиоксиданти і не тільки

Як показують численні дослідження, антиоксиданти в меню дуже важливі для зниження ризиків хронічних захворювань, включаючи діабет, хвороби серця і судин і рак. Чорний чай при цьому містить антиоксиданти міріцетин, кверцетин і кемпферол, які працюють аналогічним чином. На додаток до цього, в чаї присутні кофеїн, який заряджає енергією, і ряд важливих мікроелементів, включаючи марганець і магній.

Допомога в схудненні

Продуктів з негативною калорійністю не існує – і це погано. Але існують продукти, здатні прискорити спалювання жиру – і це вже дуже добре. Вчені прийшли до висновку, що чорний чай допомагає в зниженні маси тіла за рахунок активації ферменту, який бере участь в руйнуванні жирових клітин, що буде дуже корисно для тих, хто худне. Плюс, одне дослідження на тему показало, що споживання гарячого чаю може бути пов’язане зі зниженням маси тіла – і це теж варто мати на увазі.

Зниження рівня цукру в крові

Підвищений рівень цукру в крові, як ви напевно знаєте, пов’язаний не тільки з ризиком розвитку діабету, але і з рядом інших неприємних станів (від дефіциту маси тіла до повільного загоєння ран). Але дослідження показують, що додавання чорного чаю в раціон може значно знизити рівень цукру в крові у пацієнтів з діабетом і без нього. Крім того регулярне споживання чаю пов’язане з більш низькими ризиками діабету другого типу.

Здоров’я серця

На серцево-судинні захворювання припадає близько 31,5% смертей у всьому світі – і це привід ще раз подумати про стан свого серцевого м’яза. І тут знову до роботи приступає чорний чай. Одне проведене дослідження, наприклад, дозволило говорити про те, що він може знижувати як рівень загального холестерину, так і рівень «поганого» холестерину. І нехай тут необхідні додаткові дослідження, оскільки ряд вчених не впевнені в ефективності чорного чаю в цьому сенсі, потенціал у напою в будь-якому випадку непоганий.

А що з приводу ризиків?

Почнемо з того, що для більшості людей чорний чай (навіть у великих кількостях, але тільки без додавання цукру) виявиться абсолютно безпечним. Але продовжимо тим, що деяким групам все-таки варто бути акуратнішими з масштабами його споживання.

Залежно від типу чаю, він може містити від 14 до 61 мг кофеїну на порцію. А кофеїн, нагадаємо, може провокувати безсоння, тривожність, підвищення тиску і проблеми травлення, так що якщо у вас є історія таких порушень, не варто пити занадто багато чаю.

Нарешті, оскільки лікарі рекомендують вагітним жінкам обмежувати споживання кофеїну до 200 мг в день, майбутнім мамам теж корисно звернути на це увагу.

Джерело

Поділись


Новини партнерів