Популярний у всьому світі часник має як корисні, так і шкідливі властивості.
Часник по праву називають ліками від тисячі хвороб. Можна довго розповідати про його популярність в різних країнах світу, але зупинимося на його цілющих властивостях.
Ми зібрали все, що потрібно знати про часник і його корисні властивості.
Чим корисний часник?
Його антимікробні властивості ефективно діють при запальних процесах в легенях, навіть якщо є нагноєння. При гнильних процесах і бродіння в товстому кишечнику часник просто незамінний, і взагалі це кращий засіб для дезінфекції всього травного тракту. А ще в часнику міститься більше, ніж в інших рослинах фітонцидів. Ця летюча субстанція здатна знищувати не тільки бактерії, але і сапрофіти. Виділений з часнику алліцин стримує зростання бактерій навіть розведений 1: 135000, а також уповільнює згортання крові. Присутні в овочі флавоніти знімають спазми в судинах, сприяють зниженню тиску, активно допомагають виводити холестерин.
Медичні дослідження і практичний досвід показали, що часник в рази підсилює опірність організму до різних інфекційних хвороб, розширює судини кровоносної системи, покращує роботу серцево-судинної системи, збуджує апетит, має болезаспокійливі і антисептичні властивості. Аденозин, який знайдений в часнику, має властивість розширювати коронарні судини, тому його необхідно вживати при стенокардії і судинних тромбозів. Часник допоможе і при цукровому діабеті, так як він має властивість сприяти посиленню утворення в печінці глікогену і зниження рівня цукру в крові.
Чим небезпечний часник для здоров’я?
Часник може бути небезпечний, якщо у людини є алергія на речовини, які в ньому містяться. Також його слід приймати з особливою увагою тим, хто страждає від хвороб шлунково-кишкового тракту. Часник досить сильно дратує слизову, тому люди з гастритом або іншими проблемами з кишечником можуть сильно постраждати, якщо будуть споживати його у великих кількостях.
Джерело