7 ферментованих продуктів, які допоможуть схуднути

Для тих, хто не знайомий з концепцією головного food-тренда для схуднення: ферментовані продукти – це ті, що зазнали ферментації, тобто, бродіння, коли бактерії харчуються цукром і крохмалями і виділяють молочну кислоту. Цей процес століттями використовувався для збереження продуктів, а тепер ми знаємо, що він сприяє виробленню корисних ензимів і пробіотиків – бактерій, необхідних для стабільної роботи внутрішньої екосистеми, виведення токсинів і максимального засвоєння поживних речовин.

Ви можете їсти одні лише суперфуди, але якщо травний тракт не працює належним чином, організм не відчує жодної користі. Ось чому пробіотики в наші дні вважаються більш важливими, ніж вітаміни. Крім того, проведено чимало досліджень, що пов’язують недружні кишкові бактерії із зайвою вагою, і тому не дивно, що все більше лікарів використовують пробіотичну терапію для лікування різних захворювань, включаючи ожиріння, діабет, депресію і хвороби серця.

Успішно розмножуючи дружні кишкові бактерії, ферментовані продукти сприяють:

  • правильній роботі травного тракту;
  • полегшенню симптомів синдрому роздратованого кишечника (СРК);
  • підтримці імунної системи;
  • зменшенню хронічних запалень, розвиваючих резистентність до лептину та інсуліну, що є однією з базових причин ожиріння;
  • здоровій концентрації вітамінів групи В;
  • засвоєнню омега-3 жирних кислот;
  • виробництву травних ферментів, лактази і молочної кислоти;
  • боротьбі зі шкідливими бактеріями і навіть раковими клітинами;
  • виведенню токсинів і важких металів з клітинної тканини;
  • здоров’ю шкіри і підвищенню настрою.

Ферментовані продукти урізноманітнюють смакові відчуття, допомагають контролювати апетит і зменшують тягу до нездорових перекусів. Шлунково-кишковий тракт, наповнений хорошими бактеріями, працює на позбавлення від токсинів, стабілізацію ваги і швидке позбавлення від зайвої ваги. Нижче представлений топ-лист з семи смачних і корисних ферментованих продуктів, що сприяють схудненню.

1. Йогурт

Вибирайте непастеризований йогурт, натуральної жирності і без цукру – його багата «начинка» з мільярдів активних бактерій підтримає травлення і принесе користь шкірі. Ідеальний варіант – з козячого або овечого молока. Якщо ви взяли за правило ігнорувати лактозу, шукайте (або готуйте, це нескладно) йогурт з соєвого, кокосового, вівсяного або мигдального молока.

2. Кефір

Якщо вам з дитинства звичніше пити кефір, переконайтеся, що він органічний і не містить рафінованого цукру. Наука підтверджує, що цей чудовий кисломолочний напій зменшує роздратування в кишечнику, запобігаючи потраплянню токсинів та інших патогенів в кров. Зробити кефір самостійно з будь-якого існуючого в світі молока (головне, не пастеризованого) не важко – багато магазинів дієтичних продуктів продають кефірні зерна, створені спеціально для цієї мети.

3. Комбуча

Солодкуватий чай, настояний на симбіозі дріжджового гриба і бактерій, перетворюється в корисний слабогазований напій. Тіло чайного гриба можна виростити з комбучі, купленої в магазині (просто залишити пляшку при кімнатній температурі і чекати, поки не сформується маса, яку треба перемістити в інший посуд і «підгодовувати» неміцним солодким чаєм) або купити в інтернеті. Ферментований чай бореться з кишковою паличкою і патогенними бактеріями, захищаючи від хвороб і допомагаючи травленню. Лайфхак для охочих скоротити споживання алкоголю: приносьте на вечірки охолоджену бутильовану комбучу – п’ється і виглядає майже як пиво, хоча на ділі набагато корисніша.

4. Квашена капуста

Традиційний рецепт дуже простий: вода, сіль, рубана або шинкована капуста плюс розміщення під гнітом в кімнатній температурі для природного бродіння овочевого соку. Порція ферментованої капусти (бажано щоденна, наприклад, в якості салату або гарніру) дає організму потужну дозу здорових пробіотиків, які сприяють травленню і схудненню. Крім того, дослідження довели, що квашена капуста запобігає утворенню ракових клітин.

5. Кімчі

Азіатська версія квашеної капусти, пряна і прекрасна, також постачає організму безліч пробіотиків з антиоксидантними здібностями, які працюють на зміцнення здоров’я товстої кишки, зниження рівня холестерину, зміцнення імунної системи, оновлення шкіри, втрату ваги і зниження цукру в крові. Існує безліч рецептів з додаванням найнесподіваніших інгредієнтів, і для того щоб скуштувати побільше смачних і несподіваних варіацій кімчі, варто вирушити на батьківщину цієї закуски, в Корею.

6. Ферментована соя

Темпі, місо, натто і тамарі – все це багаті кальцієм, залізом і магнієм ферментовані продукти з соєвих бобів і дріжджової закваски, що робить їх відмінним джерелом пробіотичних бактерій, що стимулюють травний тракт і сприяють втраті ваги.

7. Соління

Огірки та інші овочі, які наші бабусі заготовлювали на зиму і відкривали до святкового столу, також здатні допомогти роботі шлунка, кишечника і підтримки імунної системи. Важливо, щоб вони були приготовлені без оцту – тобто, стали кислими або квашеними природним шляхом, в процесі лактоферментаціі.

Важливо пам’ятати
… що ферментованим можна назвати мариновані овочі, гриби і навіть сир, але в них незрівнянно менше користі, ніж в тих, що вийшли в процесі натурального бродіння. Наприклад, капуста в банці, куплена в продуктовому магазині, як правило приготовлена з використанням оцту, а молоко для сирів і кисломолочних продуктів попередньо проходить пастеризацію – процес нагрівання, що корисно для продовження терміну придатності, але смертельно для бактерій, важливих для травлення. Читайте етикетки перед покупкою, а ще краще – готуйте самі: і йогурт, і кефір, і комбучу, і соління.

Джерело

Поділись


Новини партнерів