Цироз печінки: перші симптоми і ускладнення!

Ця інформація допоможе швидше виявити захворювання і вчасно почати лікування!

Коли великий внутрішній орган виходить з ладу, в кінцевому підсумку все тіло відчуває наслідки. Перші симптоми цирозу печінки часто з’являються тільки на останніх стадіях хвороби і в багатьох випадках не відразу вказують на захворювання печінки.

Якщо тканину печінки все більше замінюється сполучною тканиною, печінка може функціонувати все менш і менш ефективно. В результаті це рано чи пізно впливає на весь організм. Особливо порушується обмін речовин.

Токсини, які дійсно повинні бути зруйновані печінкою, транспортуються через кров по всьому організму. В результаті вони можуть завдати значної шкоди, наприклад, мозку. Крім того, печінка не може виробляти важливі білки. Одним з його можливих наслідків є проблема зі згортанням крові.

Цироз печінки впливає на шкіру: вона може стати жовтуватою, а іноді з’являється свербіж. Існує також ймовірність того, що жовчні камені утворюються швидше.

Хвора печінка також впливає на гормональний баланс і деякі інші метаболічні функції. Багато пацієнтів з цирозом печінки втрачають вагу, тому що їх організм більше не засвоює поживні речовини належним чином.

Щоб зупинити цироз печінки, потрібно завжди лікувати причинне захворювання. Якщо цього не відбувається, то все більше і більше клітин печінки руйнуються і замінюються сполучною тканиною. Крім того, існують ускладнення, які необхідно негайно усунути, щоб запобігти небезпечне для життя недостатність органів (печінкова кома).

Слід зазначити, що розкладання клітин печінки відбувається на пізній стадії захворювання, оскільки орган має дуже високу резервну функцією. Перші симптоми зазвичай не відразу вказують на ушкодження печінки:

  • постійна втома;
  • зниження ефективності;
  • втрата ваги
  • занепокоєння, а також перепади настрою
  • Можливий тиск або біль у верхній частині живота;
  • Погіршення стану шкіри

Часто симптоми можна побачити в першу чергу на шкірі. Пошкодження шкіри при цирозі печінки включають в себе:

  • Колір шкіри жовтуватий.
  • Поява кровоносних судин у формі зірок, особливо в області обличчя та верхньої частини тіла
  • Свербіж шкіри
  • Почервоніння долонь рук.
  • Червоний, м’який і сухий язик

А також організм не засвоює багато вітамінів і мінералів. Навіть гормон інсулін не розкладається належним чином, викликаючи зміну метаболізму цукру або крохмалю. Якщо не вживати ніяких дій, то це може привести до цукрового діабету (гепатогенного діабету).

Порушення обміну речовин також впливає на гормональний баланс, особливо у чоловіків. Яєчка стискаються і створюють імпотенцію, крім того, груди розширюється, волосся на тілі випадає і утворюється опуклий живіт. У жінок нерегулярні менструальні кровотечі є ознакою порушення гормонального балансу.

Ускладнення цирозу
Якщо причина цирозу печінки не лікується, то можуть виникнути серйозні ускладнення. Сполучна тканина, яка утворюється під час хвороби, є бар’єром для кровопостачання.

У венах печінки існує небезпечна гіпертензія (портальна гіпертензія). Тому що кров не може правильно текти через рубцеву печінку. В результаті судини сильно розширюються і утворюються варикозні вени, особливо в стравоході або шлунку.

Оскільки кров’яний тиск продовжує підвищуватися, то судини можуть пошкоджуватися і викликати масивну кровотечу. Результатом такої крововтрати є потовиділення, зміна частоти серцевих скорочень і прискорення дихання до смертельного шоку. Варикозна кровотеча представляє смертельну небезпеку, і пацієнт повинен бути доставлений в клініку якомога швидше.

Якщо токсини проходять через кров до мозку, виникає кілька неврологічних і психіатричних станів (печінкова енцефалопатія). Першими ознаками зазвичай є порушення сну, перепади настрою або проблеми з координацією руху. Пізніше руки починають сильно тремтіти.

А також виникають періоди розгубленості і втрати свідомості. Інтоксикація може регресувати, якщо лікувати причину цирозу.

Пошкоджені клітини печінки частіше вироджуються і викликають рак, особливо при вірусному гепатиті. Потім формується злоякісна пухлина (карцинома печінки), яка росте відносно швидко і утворює вторинні пухлини.

Важливо звертати увагу на будь-які симптоми і своєчасно консультуватися з лікарем.

Поділись


Новини партнерів