Ви можете примножити користь своїх страв, якщо будете готувати їх з продуктів, які ідеально поєднуються. У сьогоднішній статті ми розповімо вам про вісім найкрутіших “дуетів”, які посилюють і зберігають корисні властивості один одного.
Невичерпна енергія: вітамін С + залізо
Як працює
Залізо – життєво важливий мікроелемент, що допомагає клітинам крові доставляти в м’язи, серце і кожну клітину організму кисень. Симптоми дефіциту заліза – хронічна втома, блідість шкіри і швидка стомлюваність.
Найкраще залізо взаємодіє з вітаміном С. Останній збільшує засвоєння мікронутрієнтів і підсилює його всмоктування в шлунково-кишковому тракті. Крім цього, вітамін С сам по собі необхідний для міцного імунітету та підвищення працездатності організму.
Де знайти
Залізом багаті продукти тваринного походження (червоне м’ясо, яйця, печінка і птиця). Існують і рослинні джерела заліза – шпинат, бобові, вівсянка, кіноа.
Остання група засвоюється гірше другої, тому доповнювати її вітаміном С, що міститься в ягодах, зелені і цитрусових, просто необхідно.
Сильний імунітет: цинк + вітамін В2
Як працює:
Цинк відіграє важливу роль в регенерації клітин – саме тому при дефіциті цинку процес загоєння ран відбувається дуже повільно. Крім того, цинк важливий для нормального функціонування імунної системи і пригнічення росту шкідливих мікроорганізмів (бактерій і вірусів).
Вітамін В2 збільшує біодоступність цинку – це значить, що мікроелемент потрапляє в систему кровообігу в незмінному вигляді. Інша назва вітаміну В2 – рибофлавін або ж “вітамін краси”. Він відповідальний за велику кількість найважливіших окислювально-відновних систем в організмі.
Де знайти:
Найбільше цинку міститься в зелених овочах (броколі, цвітній капусті, квасолі), горіхах і бобових. Є він і в продуктах тваринного походження – наприклад, морепродуктах і рибі.
Продукти, багаті цинком, принесуть безперечну користь вашому здоров’ю, якщо ви будете їсти їх “в компанії” з продуктами, що містять вітамін В2. Серед них – печінка, яйця, сир і молоко, а також гриби, мигдаль і гречана крупа.
Міцні кістки: вітамін D + кальцій
Як працює:
Напевно ви знали про те, що кальцій сам по собі не засвоюється. Цей найважливіший мікроелемент потрібний організму в будь-якому віці, але від того, що ви будете приймати його без вітаміну D, ефекту не буде ніякого.
Тривалий дефіцит кальцію і вітаміну D в раціоні з часом призводить до збільшення ризику остеопорозу в зрілому віці, а в дитинстві викликає рахіт – розлад кісток.
Де знайти:
Кращі джерела кальцію – всі молочні продукти, сир, капуста броколі, лосось і сардини.
Вітамін D також міститься в лососі і сардинах, тому ідеальним варіантом корисного обіду або вечері може стати, наприклад, салат з тунцем і кале або запечений лосось з броколі.
Здорове серце: вітамін К + жири
Як працює:
Корисні жири (моно-і поліненасичені) неймовірно важливі для здоров’я, і в першу чергу для жінок, які прагнуть контролювати свою вагу і завжди залишатися в приголомшливій формі.
Вітамін К відіграє чи не ключову роль в запобіганні утворення тромбів, синтезу деяких білків, нормалізації згортання крові і обміну речовин сполучної тканини.
Вітамін К і жири погано засвоюються один без одного, тому в раціоні вони завжди повинні “бути сусідами”.
Де знайти:
Джерела вітаміну К – шпинат, кале, броколі, спаржа і різні види капусти: брюссельська, броколі і білокачанна. Корисні жири можна знайти в багатьох продуктах – наприклад, авокадо, олії, горіхах і насінні.
Молода шкіра: вітамін А + жири
Як працює:
Для боротьби з віковими змінами необхідним є вітамін А, похідні якого – ретиноїди – містяться в багатьох антивікових кремах. Крім цього, вітамін А важливий для імунної та репродуктивної систем.
Без корисних жирів, про які ми говорили вище, вітамін А практично не засвоюється. Тому ці два елементи необхідно включати в раціон “в дуеті”.
Де знайти:
Про продуктах, які є правильними джерелами жирів, ми вже сказали вище: це сир, жирна риба, рослинна олія, горіхи, насіння і авокадо.
Вітаміном А багаті всі фрукти і овочі оранжевого кольору, а також шпинат і капуста кале. Відмінною вечерею може стати салат з моркви і гарбуза з оливковою олією, будь-який овочевий салат з авокадо або риба, запечена зі шпинатом, солодкою картоплею або морквою.
Стовідсотковий зір: вітамін Е + вітамін С
Як працює:
Вітамін Е – токоферол – найважливіший антиоксидант, який стимулює оновлення клітин, що підтримує нервову систему і відповідає за репродуктивну систему. Цей вітамін корисний для всього організму, а при його дефіциті ми страждаємо від швидкого стомлення, слабкості, апатії, а шкіра втрачає еластичність і покривається пігментними плямами.
Без вітаміну Е погано і нашому зору: саме він допомагає запобігти катаракті, а також макулодистрофії (поширену причину втрати зору).
Вітамін С відновлює окислений вітамін Е і підсилює його дію. Вживаючи ці два нутрієнти разом, ви збільшите їх користь для організму.
Де знайти:
Вітамін С міститься не тільки в апельсинах: ним також багаті манго, ківі, ананас, брюссельська і цвітна капуста, полуниця і смородина.
Кращим джерелом вітаміну Е є насіння соняшнику і горіхи, слідом йдуть шпинат і авокадо. Фруктові салати з насінням – кращі варіанти страв з цією комбінацією.