Щоденна чашка кави в раціоні збільшує шанси на захист від розвитку важкої хвороби печінки, – це показало дослідження під керівництвом доктора медицини гастроентеролога Крег Ламмерт з американської клініки Майо.
Вчений стверджує, що кава допомагає запобігти розвитку аутоімунних захворювань цього важливого органу.
За словами доктора Ламмерт, регулярне вживання кави в помірних дозах може зупиняти первинні запалення жовчних проток, які провокують розвиток фіброзу тканин печінки. Наслідками цього процесу можуть бути виникнення цирозу, раку печінки, печінкової недостатності.
«Це первинне запалення – первинний склеротичний холангіт. Дане захворювання печінки має аутоіммунну природу і його наслідки плачевні », – зазначив керівник дослідження.
Первинний склеротичний холангіт тривалий час розвивається безсимптомно. Запалення веде до порушення відтоку жовчі, її застою і зворотному всмоктуванню в кров’яне русло – на цьому тлі з’являється жовтяниця. Застій жовчі і підвищення тиску в жовчних шляхах через порушення її відтоку провокують незворотні зміни в печінкових клітинах і їх загибель, що проявляється печінковою недостатністю.
Дослідження доктора Ламмерт охопили велику кількість пацієнтів, у яких було виявлено це захворювання печінки. Згідно з висновком вченого, щоденна кількість кави, необхідне для профілактики небезпечного захворювання печінки не повинно перевищувати однієї невеликої чашки на добу.