9 продуктів, які ми завжди мили неправильно

Всі, хто піклується про своє здоров’я, знають, як важливо ретельно мити продукти після покупки. Здавалося б, нічого легшого не придумаєш, всього й потрібно, що відкрити кран і підставити продукт під струмінь води. Але і в цій простій справі є свої нюанси і складності.

Ось кілька звичайних продуктів, з якими багато хто до цих пір поводиться неправильно.

Заморожені овочі

Заморожені овочі в яскравих пакетах багато в чому полегшують життя  людини, яка працює: їх можна просто засипати в каструлю і відразу відварити. Але і тут є свій секрет. Перед заморожуванням овочі готують, в тому числі обробляють водою, поданою під сильним напором. Тому багато хто не миє заморожені овочі перед використанням, і це доречно, якщо страва готується при високих температурах. Однак, якщо ви віддаєте перевагу овочам al dente, то варто їх ретельно промити і готувати так само, як свіжі, особливо, якщо вони заморожені самостійно або куплені на вагу. В цьому випадку заготівлі були відкриті для бактерій і чужих рук.

Рис

Всі види рису необхідно промивати 3-4 рази перед готуванням, особливо довгозернистий. І справа тут не в можливій пилюці або інших забрудненнях, а в крохмалі, який знаходиться на поверхні зерен. Саме через нього приготований рис злипається у в’язку кашу і виглядає неапетитно, в той час як попередньо промитий виглядає зразково – зернятко до зернятка. Також варто промивати й інші крохмалисті крупи – кукурудзяну або пшеничну – по кілька разів, до прозорої води, для більшої розсипчастості готової страви.

Мідії та устриці

Будь-які морепродукти в раковинах необхідно ретельно промивати , навіть якщо ви купили їх в замороженому вигляді. Річ в тому, що пісок і водорості з води можуть накопичуватися в самих раковинах. Забруднення виходять на поверхню при приготуванні і можуть доповнити собою вашу страву, але ж вам зовсім не потрібні такі «приправи».

Молоко і молочні продукти

Пакети та пляшки з молоком, питним йогуртом та іншими рідкими продуктами також необхідно мити перед відкриттям. Молоко на полиці супермаркету в будь-якому вигляді доступне для рук інших покупців, які перебирають ємності в пошуках дати виробництва або відповідного пакета. Потім тару прокочують по стрічці біля каси, чия чистота теж далека від ідеальної. Як тільки ми відкриваємо пакет або пляшку, вхід для бактерій з поверхні стає вільним, тому краще за все ретельно промити упаковку до того, як ви її відкрили.

Риба

Промивати сиру рибу не потрібно, якщо ви не збираєтеся її їсти в такому вигляді. При приготуванні всі бактерії в філе знищаться під дією температури, а ось під час миття вони можуть переселитися на будь-які поверхні в кухні. Але після розділення риби необхідно добре вимити руки, обробну дошку і ніж.

Капуста

Кольорова, броколі, червона або білокачанна – капусту в будь-якому випадку необхідно ретельно промити. У випадку з цвітною капустою і броколі потрібно розібрати вилок і сполоснути кожне суцвіття окремо. З червонокачанною і білокачанною капустою все ще цікавіше. Перш за все при митті обов’язково відігнути 2-3 верхніх шари з листям, так як за ними може ховатися пил і пісок. Від наслідків впливу на вилок бактерій або комах можна позбутися за допомогою води з додаванням оцту. Покладіть капусту в воду на кілька хвилин, а потім ще раз промийте водою – і овоч буде повністю очищений.

Напої в банках

Випити баночку газованої води або соку дуже приємно, особливо в спекотний день: бляшана ємність сприяє гарному охолодженню напою, що робить його більш смачним. Однак не поспішайте прикладати баночку до губ: напої до магазинів часто привозять в запорошених машинах, та й на полиці баночка доступна будь-яким рукам. По можливості вимийте кришку або всю упаковку цілком або протріть серветкою, а найкраще перелити вміст у склянку.

Листові салати

Айсберг, рукола, звичайний дачний салат – всі зелені листові овочі дуже смачні та корисні. Але якщо ви купуєте не готові нарізані листя, а вилок або кущ в горщику, то важливо ретельно промити зелень. Щоб позбутися від піску і землі між листям, потрібно нарвати салат руками і замочити на кілька хвилин в чистій холодній воді. Потім вийміть листя з води і розкладіть на паперові рушники, щоб стекла зайва рідина. Все – салатик можна їсти.

Яблука

Найбільш чистими завжди будуть місцеві сезонні фрукти, які не потребують спеціальної обробки для доставки, але якщо захотілося яблучка не в сезон, головне – правильно його відмити. Дослідження показали,  якщо залишити фрукти у воді з додаванням харчової соди на 12 хвилин, то з їх поверхні очистяться навіть пестициди. Такі яблука повністю безпечні.

Джерело

Поділись


Новини партнерів