Медики назвали 10 продуктів, які шкідливіші за цукор

Чи вважаєте, що шкідливіше цукру може бути тільки цукор? Дієтологи готові з вами посперечатися: існує ряд продуктів, які набагато небезпечніші для нашого організму. Давайте розберемося, що це за продукти і чому від них варто негайно відмовитися.

Про шкоду цукру ми всі знаємо чимало: він знижує імунітет, призводить до ожиріння, негативно впливає на серце і на вироблення колагену, що в результаті веде до появи зморшок.

Однак дієтологи застерігають: їсти продукти, які можуть завдати навіть більших збитків здоров’ю, ніж цукор. Їх краще повністю виключити зі свого раціону (або, принаймні, вживати в дуже невеликих кількостях).

Штучні підсолоджувачі

«Аспартам (або цукрозамінник) не тільки гальмує процес схуднення, але і безжально веде до набору ваги – розповідає дієтолог Брук Альперт. – Ваш мозок не отримує сигналу про те, що тяга до солодкого задоволена і взагалі, що ви наситилися, тому ви продовжуєте їсти – навіть більше, ніж ви б з’їли, якби використовували звичайний цукор. При цьому штучні підсолоджувачі притупляють смак натуральних цукрів, таких як фрукти і молочні продукти.

Всьому виною те, що аспартам порушує метаболізм жирів в організмі і їх засвоєння, а також перешкоджає природному виробленню гормонів лептину (відповідає за відчуття ситості) і інсуліну (контролює рівень глюкози в крові)».

Оброблене м’ясо

Необроблене м’ясо може бути корисним і поживним, чого не можна сказати про оброблене. Включаючи сосиски, бекон і інші м’ясні напівфабрикати в свій раціон, ви ризикуєте заробити різні хвороби, в тому числі діабет і ожиріння.

Причина в тому, що оброблене м’ясо містить велику кількість глутамату натрію – саме йому вона зобов’язана приємним смаком, і саме через нього воно може бути таким небезпечним для здоров’я. Крім того, дієтологи радять уникати будь-якого дешевого м’яса, особливо якщо не знаєте точно, звідки воно взялося і в яких умовах створювалося.

Гідрогенізовані рослинні олії

Гідрогенізовані (тобто перетворені в твердий жир) рапсова, соєва, сафлорова, соняшникова і кукурудзяна олії – одні з найнебезпечніших продуктів на ринку, вважають дієтологи. По-перше, в них дуже багато калорій, а по-друге, вони містять велику кількість трансжирів. Останні підвищують в організмі рівень так званого «поганого холестерину» (ЛПНЩ) і знижують рівень «хорошого холестерину» (ЛПВЩ). Нашому організму дуже складно засвоювати такі масла: в процесі травлення вони розщеплюються на токсичні речовини, і через них ми ризикуємо заробити серцево-судинні захворювання, ожиріння, діабет і ослаблений імунітет. Так що поспішіть взяти приклад адептів ЗСЖ – вони вже давно перейшли на корисні олії, такі, як кокосова.

Газовані напої

«Газовані напої, приготовані з додаванням соди, збільшують почуття голоду, викликають тягу до солодкого і в результаті змушують споживати більше калорій, ніж необхідно організму, – розповідає Альперт. – Все це може привести до діабету, а зміст високофруктозного кукурудзяного сиропу в газованій воді – викликати проблеми з переробкою жирів в печінці і привести до стеатозису (неалкогольне ожиріння печінки)».

Трансжири

«Трансжири створюються в результаті додавання водню в рідкі рослинні олії – так вони тверднуть і стають дуже дешевою і доступною виробничою сировиною, – пояснює Альперт. – Трансжири використовують в процесі приготування того ж фаст-фуду, печива або цукерок, щоб вони довше зберігали товарний вид і не псувалися. Вживання в їжу таких продуктів може збільшити ризик діабету, серцевих захворювань і навіть інсульту». Ви вже готові вбити в собі ненаситну любов до чіпсів, картоплі-фрі і бургерів?

Нітрити

Нітрити додаються в м’ясні напівфабрикати, такі як бекон, шинка, салямі і сосиски, в якості консервантів для поліпшення кольору, смаку і зовнішнього вигляду м’яса. При високих температурах нітрити можуть з’єднуватися зі специфічними білками в м’ясі і утворювати токсичні сполуки – нітрозаміни. Ці сполуки канцерогенні і небезпечні тим, що здатні збільшити ризик раку підшлункової залози, шлунку і товстої кишки.

Кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози

Цей сироп виготовляється з кукурудзяного крохмалю і використовується як загущувач і підсолоджувач під час виробництва обробленого м’яса, газованої води і навіть хліба. Проблема в тому, що кукурудзяний сироп може містити до 95% фруктози (для порівняння, в цукрі міститься 50% фруктози) і здатний викликати захворювання серця, кишечника і печінковий стеатозис.

Харчові барвники

«З штучними харчовими барвниками, зокрема Yellow 5 і Yellow 6, пов’язують порушення концентрації і уваги у дітей, а також виникнення алергічних реакцій, – говорить Альперт. – У Норвегії і Швеції вже заборонили використання цих штучних барвників, а в багатьох інших країнах продукти, що містять ці добавки, повинні бути промарковані.

Попкорн для приготування в мікрохвильовій печі

Звикли проводити вечори біля телевізора з тарілкою попкорну з мікрохвильовки? Насправді ви вибрали не настільки нешкідливі ласощі, як здається. Виробники подібного попкорну використовують особливе хімічне покриття в упаковці, яке при нагріванні розщеплюється на перфтороктанову кислоту – ця речовина здатна викликати рак у тварин і, ймовірно, може зробити те саме і з людиною.

Енергетичні напої

Рятуєтеся від втоми за допомогою енергетиків? На жаль, ця звичка може погано позначитися на вашому організмі. В одній банці енергетика в середньому міститься 30 грамів цукру і безліч інтенсивних стимуляторів: кофеїн, таурин, женьшень і L-карнітин. І хоча вони здатні забезпечити вам тимчасовий приплив енергії, пізніше ви ризикуєте відчути непереборну втому, втратити апетит і настрій. Так що наступного разу, коли ви захочете підбадьоритися, просто випийте склянку чистої води – можливо, це саме те, що вимагає ваш організм.

 

Поділись


Новини партнерів