Дуже поширений (і дивний) міф говорить: «При хворобах серця не можна їсти зелені продукти». Звідки в народі таке переконання і як все відбувається в реальності – можна зелене сердечникам чи ні?
Для людини з медичною освітою логічнішим було б питання: «Чому сердечникам корисні продукти зеленого кольору?». Вже давно доведено, що овочі та фрукти захищають серце і судини, і перешкоджають розвитку таких захворювань, як атеросклероз, ішемічна хвороба серця (ІХС), інфаркти та інсульти. І такою ж дією повинні володіти дари природи зеленого кольору. В першу чергу, це зелень – цибуля, салати і різні ароматні трави, прянощі і спеції (кріп, петрушка, селера, кінза і т.д.). У другу – їстівні рослини із сімейства хрестоцвітих. Це найрізноманітніші капусти, включаючи і нашу звичайну білокачанну капусту, і більш поширені на Заході – броколі, брюссельську капусту, китайську капусту і т.д. До речі, до хрестоцвітих відноситься і популярний салат рукола.
Підсумки досліджень радують
Нещодавно був опублікований великий огляд про вплив споживання овочів на розвиток хвороб серця і судин. Окремі розділи в ньому присвячені зеленим листовим овочам і хрестоцвітим. Для свого аналізу автори використовували 14 великих робіт, в яких вивчали зв’язок листових овочів з серцево-судинними хворобами, атеросклерозом, ІХС, хворобами серця і інсультом. У більшості з них був виявлений позитивний ефект. Ось деякі промовисті цифри. У людей, які споживали більше листових овочів:
– на 51% рідше була смертність від серцево-судинних захворювань;
– на 12-22% рідше була ІХС і інфаркти міокарда;
– на 11% рідше бували інсульти;
– на 38% рідше інсульти приводили до смерті.
Зелені овочі з сімейства хрестоцвітих вчені вивчали ще більше – 26, і в більшості з них теж виявлено корисний ефект на серце і судини. Наприклад, смертність від серцево-судинних захворювань завдяки їм знижувалася на 20-36%, а хворіли ними рідше на 12%.
Як пояснити всі ці ефекти? У таких овочах купа всяких корисностей. Наприклад, в хрестоцвітих це органічні сполуки сірки (ізотіоціанати, глюкозинолати), вітаміни Е і С, каротиноїди (лютенін, зеаксантин, бета-каротин), флаваноли (кверцетин, кемпферол), флаванони (нарингенин), селен і кальцій.
У зелених листових овочах одним з найкорисніших для судин компонентом є нітрати. Ті самі, якими нас так лякають в кавунах. У реальності їх найбільше в цих овочах і буряку. І вони дуже корисні для судин. Захищають їх від шкідливих впливів, роблять їх більш еластичними, і перешкоджають розвитку гіпертонії. Все це не вигадки, а результати великих і серйозних наукових досліджень.
Крім цього, в листових овочах дуже багато вітаміну К і просто багато вітамінів Е і С, фолієвої кислоти, каротиноїдів (лютеїн і бета-каротин), флаванолів (кверцетин, кемпферол), заліза, цинку, магнію, кальцію. Одним словом, всі ці овочі просто джерело важливих для здоров’я біоактивних компонентів.
І іноді їх так багато, що вони в ряді випадків можуть зіграти навіть негативну роль. Так що питання про шкоду зелених продуктів для сердечників, виникло не на порожньому місці.
«Є дві ситуації, коли не потрібно зловживати зеленим салатом, зеленню (кінза, петрушка, селера і т.п.), цибулею, капустою різних видів, ківі, горохом, шкіркою огірків і т.д., – пояснює кандидат медичних наук, завідувач відділенням невідкладної кардіології Микита Ломакін. – Це пов’язано з тим, що вони дуже багаті вітаміном К. Він підвищує згортання крові, і цього не можна допускати при лікуванні варфарином (він антагоніст вітаміну К). Цей препарат призначають деяким хворим, в тому числі і з захворюваннями серця, для попередження тромбозів. Друга ситуація, це тромбофілія – схильність людини до утворення тромбів. Вона є у тих, у кого вже був якийсь тромбоз, в тому числі, інфаркт або ішемічний інсульт. Якщо є близькі родичі з такими хворобами, то ризик тромбозів теж може бути підвищений. Точно його визначити можна при обстеженні на маркери тромбофілії».
І якщо у вас є ймовірність цього, таке дослідження зайвим не буде. Ви дізнаєтеся, як те, що вам потрібно обмежувати в харчуванні, а й інші правила, які допоможуть уникнути несподіваного тромбозу.