Харчуватися здоровою їжею – похвальне прагнення. Але на чому ми грунтуємося, роблячи висновок про користь або шкоду якогось продукту? Насправді ми часто віримо рекламі або штампам зі ЗМІ і не замислюємося про те, як йде справа в реальності.
Представляємо п’ятірку продуктів, користь яких не така вже велика, як ви думали.
Фруктові соки
Соки містять значно більше цукру, ніж ми зазвичай представляємо. Причому не лише пакетовані соки, але і ті, які тільки що віджали.
Невелика скляночка апельсинового соку – це ті ж три апельсини, і його так легко випити. Ось тільки цукор від трьох апельсинів в нім концентрований, а корисна клітковина вже практично відсутня.
Мюслі і вівсянка
Вівсяні пластівці або мюслі на молоці вважають еталоном здорового сніданку.
На ділі ж пластівці швидкого приготування, з яких ми найчастіше готуємо кашу, містять нікчемну кількість білків і клітковини, а через надмірну обробку, якій вони піддаються заради швидкості приготування, повільні вуглеводи в їх складі перетворюються на швидкі, легкозасвоювані.
Вже через годину-дві після такого сніданку знову настає голод. Щоб цього не відбувалося, дієтологи рекомендують включати в ранішній раціон більше білку.
Йогурт
Чи багато хто регулярно їсть саме натуральний йогурт? Його і знайти в магазинах непросто, зберігається він недовго, а готувати дома в спеціальній йогуртниці готові лише одиниці.
В той же час реклама активно пропагує коробкові і питні йогурти як зразок здорового харчування.
На ділі цей продукт має мало спільного з натуральним йогуртом – це просто солодкий кисломолочний напій або десерт з відповідним вмістом цукру, а також консервантів, барвників і ароматизаторів, який, як правило, не містить корисних пробіотиків.
Цільнозернові продукти
Найважливіше – розуміти, що, коли в класичний пшеничний хліб додані цілісні зерна, це зовсім не робить цей хліб цільнозерновим.
Головна відмінність цільнозернового хлібу від звичайного полягає в тому, що при його виготовленні використовується неочищене зерно. Таким чином, у борошні з такого зерна зберігаються усі корисні складові.
Але навіть справжній цільнозерновий хліб корисний не усім: у деяких він викликає відчуття важкості в животі, оскільки на переварювання неочищеного зерна потрібно більше ресурсів.
Те ж саме можна сказати і про бурий (коричневий) рис. Він дійсно корисніший за звичний білий, в нім міститься більше поживних речовин, він краще підходить людям, які бажають схуднути. Проте ж не варто зводити цей продукт на п’єдестал.
Фахівці рекомендують їсти коричневий рис не більше двох разів на тиждень і зовсім уникати його людям, які мають схильність до запорів.
Смузі
Останнім часом смузі стали неймовірно популярні і розглядаються як приклад здорового і смачного перекусу.
На справді ж більшість смузі, особливо приготовані не власноручно, складаються з солодкого соку (не завжди фрешу), вершків, цукру і інших не найкорисніших добавок.
Деякі смузі, приготовані в кафе, можуть досягати 600-800 ккал на порцію.