Як уникнути раптового інсульту

Вчені встановили: визначальним фактором розвитку інсульту у людини є спадкова схильність. Але цей генетично обумовлений ризик може бути ще більш вагомим при наявності деяких звичок

Згідно з даними, опублікованими EurekAlert, в разі спадкової схильності до інсульту ймовірність виникнення порушень в кровообігу мозку дорівнює 35 відсоткам незалежно від способу життя людини. Однак шкідливі фактори, такі як куріння, неправильне харчування і малорухливість, збільшують цей ризик до 66 відсотків. Ці підрахунки були зроблені після того, як група фахівців з кількох країн проаналізувала дані семирічних спостережень за 306 473 пацієнтами 40-73 років.

У свою чергу кардіолог Нізамі Гулієв висловився про те, що у віці після 40 років діагностику на ризик інсульту потрібно проходити не рідше разу на рік, – в першу чергу, тим, хто багато часу проводить за комп’ютером, чия робота обмежує фізичну активність.

«У групи з підвищеним і середнім ризиком інсульту потрапляють люди з артеріальною гіпертонією, діабетом, надмірною масою тіла і підвищеним рівнем холестерину в крові», – додала інший російський експерт, що представляє фонд по боротьбі з інсультом Катерина Мілова.

Також, додали фахівці, підсилюють схильність до інсульту куріння, надмірне споживання алкоголю та солі, порушення серцевого ритму (фібриляція передсердь). Людям, яким властиві дані характеристики, лікарі наполегливо радять пройти обстеження.

Джерело

Поділись


Новини партнерів