Колись цукор вважався делікатесом, приправою, яку було нелегко дістати. Якщо вам пощастило, ви могли додати його собі в каву або чай.
Однак, як каже лікар Роберт Ластіг, професор дитячої ендокринології в Каліфорнійському університеті, Сан-Франциско (КУСФ), цукор залишався «надзвичайно дорогим до середини 18-го – на початку 19-го століття».
Ця дорожнеча, можливо, насправді була добродійною, оскільки вона робила надмірне вживання цукру практично неможливим для більшості людей. В цьому і полягає проблема. За словами Ластіга цукор, який вживається в надмірних кількостях, діє на печінку як хронічний, дозозалежний токсин (отрута).
Чому цукор шкідливий для вашої печінки?
Головна проблема з цукром, і обробленою фруктозою зокрема, полягає в тому, що ваша печінка має дуже обмежену здатність метаболізувати його. Ластіг пояснює, чому цукор такий шкідливий для печінки і як він може привести до діабету.
За словами Ластіга, людина може безпечно метаболізувати тільки близько шести чайних ложок доданого цукру в день.
Однак в середньому, людина вживає до 20 чайних ложок доданого цукру в день. Ці надмірні кількості цукру перетворюються в процесі обміну речовин в жирову тканину і призводять до безлічі метаболічних захворювань, включаючи, серед іншого:
- Діабет 2-го типу
- Серцево-судинні захворювання
- Гіпертонія (high blood pressure)
- Слабоумство
- Рак
Як зазначено на сайті SugarScience.org, створеному Робертом Ластігом і колегами, які вивчили більше 8 000 незалежних досліджень, що стосуються цукру і його ролі в серцевих захворюваннях, діабеті 2-го типу, захворюваннях печінки і т.д .:
«З часом вживання великої кількості цукру може привести до навантаження і розладу критично важливих органів, в т.ч. підшлункової залози і печінки. При надмірному навантаженні на підшлункову залозу, яка виробляє інсулін для переробки цукру, вона може перестати регулювати рівень цукру в крові належним чином.
Великі дози цукрової фруктози також можуть перевантажити печінку, яка бере участь в переробці фруктози. При цьому печінка перетворює фруктозу в жир, який накопичується в печінці, а також виділяється в кровотік. Цей процес сприяє розвитку ключових елементів метаболічного синдрому, в т. ч. високий рівень жирів або тригліцеридів в крові, високий рівень холестерину, високий кров’яний тиск і зайвий жир у вигляді «цукрового живота».
Ваш організм може витримати лише одну чайну ложку цукру в крові при будь-яких обставинах, і це вже критичний рівень. Якщо рівень цукру у вашій крові досягне однієї чайної ложки, ви ризикуєте впасти в гіперглікемічну кому і навіть померти.
Ваш організм проробляє велику роботу для запобігання такого розвитку подій, виробляючи інсулін, який підтримує рівень цукру в крові на безпечному рівні. Будь-яка їжа з високим вмістом вуглеводів у вигляді злаків або цукру, як правило, викликає різке підвищення рівня глюкози в крові.