
Надмірна кількість вітаміну А в організмі може призвести до “витончення кісток”.
До такого висновку прийшли дослідники з Гетеборзького університету після обстеження на мишах в лабораторних умовах, пише The Medical News Today.
Гризуни, які вживали вітамін А (ретинол) більше рекомендованої норми в 4,5-13 разів протягом одного, чотирьох або десяти тижнів, частіше страждали від хвороб кісток і переломів.
Експеримент показав, що восьмиденний курс надмірних доз вітаміну А зменшив товщину кісток у мишей. Якщо курс тривав більше 10 тижнів, то скелетна структура гризунів ставала крихкою.
В майбутньому команда дослідників сподівається з’ясувати, чи може надмірне вживання ретинолу також впливати на ріст кісток, пов’язані з фізичними навантаженнями, а також дізнатися наслідки передозування у більш старих мишей.
“Надмірне споживання вітаміну А може стати більш серйозною проблемою, так як багато людей тепер приймають вітамінні добавки”, — заявляє один з авторів дослідження Ульф Лернер (Ulf Lerner).
Вітамін А міститься в моркві, солодкій картоплі, яловичій печінці, лососі і молочних продуктах.
Здорова збалансована дієта гарантує необхідну норму ретинолу для організму людини. Потреба в ньому залежить від віку та інших факторів.
Національні інститути здоров’я США (NIH) заявляють, що ідеальне щоденне споживання вітаміну А становить еквівалент активності ретинолу в 900 мікрограмів (мкг RAE) для чоловіків і 700 мкг RAE для жінок у віці 19-50 років.
Наприклад, половина чашки сирої моркви містить близько 573 мкг RAE, а 85 грам обсмаженої яловичини — 6 582 мгк RAE, згідно NIH.