Не допоможуть при застуді: 6 продуктів, користь яких сильно перебільшена

До сезону застуди багато людей намагаються запастися малиновим варенням, часником і медом, оскільки вірять, що вони допоможуть побороти ГРВІ та навіть грип. Міфи про користь популярних під час хвороби продуктів розвіяли нутриціолог Юлія Манчук і терапевт Наталія Большакова.

Малинове варення

Багато хто впевнений, що чай з малиною – кращий засіб від застуди та грипу. Нутриціолог підтверджує, що натуральний антиоксидант, дійсно, прискорює процес виведення шлаків з організму. Таке очищення покращує роботу організму і навіть гальмує старіння клітин і тканин.

Однак терапевт не радить використовувати варення в якості ліків. Особливо, якщо температура тіла хворого вище 37,8ºС.

«Така температура вважається гарячковим станом. І зігріваюча дія, яка властива малиновому варенню, може стати причиною ще більшого стрибка температури», – застерігає Большакова.

Крім того, малина – один з найсильніших алергенів, а її поєднання з цукром тільки підсилює їх дію на і без того ослаблений організм.

Цитрусові

При перших симптомах застуди деякі люди відразу починають їсти цитрусові у великих кількостях. Однак Юлія Манчук вважає, що апельсини і лимони можуть лише нашкодити. Вони вступають в «конфлікт» з аспірином, який знаходиться складі порошків, таблеток і сиропів від застуди. А фруктові кислоти, якими переповнені цитрусові, порушують всмоктування ацетилсаліцилової кислоти (аспірину). «Надлишок кислот до того ж негативно впливає на шлунок, – підтримує нутриціолога терапевт. – Та й для бактерій кисле середовище вважається досить сприятливим».

Фахівці рекомендують під час застуди звернути увагу на броколі. У цій капусті вітаміну С в два рази більше, ніж у цитрусових.

Гарячий чай

Під час застуди гарячий чай п’ють просто літрами. Лікар Большакова наполягає – від такого пиття на період хвороби потрібно відмовитися. «Лікувати хворе горло гарячими напоями не можна. Вони лише обпалять вразливу слизову, – підкреслює лікар. – Так, в перші хвилини можна відчути сумнівне полегшення, але через деякий час стан зазвичай погіршується». Чай повинен бути теплим!

Мед

При застуді мед зазвичай додають в гарячий чай – і це велика помилка. Так він втрачає всі корисні властивості. «Мед краще не змішувати ні з якими рідинами, потрібно їсти його ложкою. Запивати краще вже хоча б через кілька хвилин», – підкреслює Юлія Манчук. До того ж, на мед часто виникає алергія. Це теж може погіршити стан.

Курячий бульйон

Користь курячого бульйону доведена і вченими, і медиками. Він, дійсно, має протизапальну дію. «Хворі, як правило, відзначають полегшення дихання, зникнення болю в горлі. Також бульйон здатний розріджувати кров і зміцнювати нервову систему», – розповідає терапевт. Але всі ці диво-ефекти, на думку нутриціолога, може дати лише екологічно чиста курка, яку складно знайти на полицях магазинів. Експерти радять перед варінням виймати з курки кістки і відразу ж викидати шию і спину – саме там накопичується найбільше шкідливих речовин.

Картопля

У дитинстві всі хоча б раз дихали над гарячою картоплею. Інгаляції корисні при деяких хворобах, проте ці процедури повинні проводитися за допомогою спеціальних апаратів. А під час інгаляцій над каструлею практично неможливо контролювати температурний режим.

«Пар від вареної картоплі може обпалити голосові зв’язки, а нежить, який найчастіше і лікують таким способом, може лише посилитися і перейти в гайморит», – попереджає лікар.

Гаряча пара, що потрапила в носову порожнину, призводить до розширення судин. Це підсилює набряк слизової носа і порушує відтік рідини з гайморової пазухи.

Джерело

Поділись


Новини партнерів