Лікарі розповіли, кому не можна їсти каші

Каші з цільного зерна асоціюються зі здоровим харчуванням і зараз, в сезон застуд, їх теж рекомендують їсти регулярно, адже будь-яка така каша вважається джерелом вітамінів, мінералів і необхідних організму складних вуглеводів. Однак, за словами терапевтів, людям з хронічними захворюваннями або надлишковою масою тіла слід їсти каші вкрай обережно, або навіть не їсти зовсім.

Наприклад, підказують фахівці, «королева сніданків» вівсяна каша містить фітинову кислоту, яка сприяє активному вимиванню з організму кальцію – найважливішого для здійснення багатьох фізіологічних процесів мікроелемента. Навіть любителям вівсянки медики рекомендують вживати цю страви не частіше двох разів на тиждень, а при захворюванні остеопорозом не вживати зовсім.

Страви з білого рису протипоказані діабетикам, – вони сприяють різкому зростанню рівня цукру в крові. У США провели експеримент, який показав, що вживання шліфованого рису більше п’яти разів на тиждень (порціями по 150 г) збільшує шанси захворіти діабетом на 17%. Крім того, часте вживання білого рису загрожує появою каменів у нирках.

При іншій проблемі з цим органом, нирковій недостатності, не слід налягати на гречку. Чудова за багатьма своїми показниками для здоров’я гречка, може зіпсувати самопочуття людям, схильним до запорів і газоутворення, а також тим, які страждають на цукровий діабет, (через велику кількість крохмалю в ній підвищується рівень цукру в крові). Зашкодити гречана каша може також гіпертонікам. У гречці міститься рутин, який розширює судини і здатний порушити напад.

Пшоняна каша – чудова страва в період відновлення, але все ж цю кашу не рекомендується вживати при хворобах нирок, підвищеній кислотності шлунку, гастриті, виразці і подагрі. Перлова каша відрізняється підвищеним вмістом глютену в її складі і досить важка для перетравлення, тому її небажано вживати людям, схильним до метеоризму, які страждають підвищеною кислотністю шлунка, а також вагітним жінкам.

Джерело

Поділись


Новини партнерів