
З проблемою набряків і зайвої рідини в організмі знайомі більшість людей. Нерідко, підійшовши вранці до дзеркала, ми помічаємо, що обличчя ніби припухло або «розпливлося». На руках і ногах набряки теж визначаються як візуально, так і за іншими ознаками: сильно тиснуть туфлі, а ремінці літнього взуття врізаються в шкіру; взимку ж буває важко застебнути «блискавку» на чоботях.
Якщо «важкість у ногах» відчувається, а за зовнішнім виглядом набряки непомітні, можна натиснути пальцем в районі гомілки: якщо залишився слід – набряк є.
Набряки виходять в результаті затримки рідини в організмі. Причини можуть бути різними, але ми сьогодні з вами поговоримо про те, які продукти затримують рідину в організмі.
Звідки беруться набряки?
Найперше, про що треба поговорити, так це звідки беруться набряки взагалі? Визначити причину «розбухання» тканин і виникнення набряклості не завжди просто – потрібна грамотна медична діагностика. Однак є певні обставини, загальні для всіх, чому рідина затримується в організмі.
Наприклад, в організм потрапляє більше рідини, ніж виводиться; порушений баланс електролітів або обмін речовин; є захворювання шлунково-кишкового тракту, серця, печінки або нирок.
Рідина може затримуватися через нестачу руху, неправильну поставу, спекотну погоду, роботу в одному положенні – сидячи або стоячи, вживання деяких ліків – в тому числі засобів контрацепції, носіння тісного (незручного) одягу та взуття. У жінок також набряками може супроводжуватися ПМС, а в більшості випадків і вагітність, хоча нормою це вважати ніяк не можна. Поширеною причиною набряків є також вживання продуктів, що затримують рідину.
Що робити?
Коли вода затримується в тканинах, організму доводиться працювати в умовах серйозних перевантажень. Це може тривати місяцями і навіть роками: багато людей у нас просто звикають до своїх хвороб, і вважають, що з цим «нічого не поробиш».
Іноді, виявивши у себе схильність до набряків, людина прагне обмежити споживання рідини, але проблема не зникає. Набряки залишаються, самопочуття не поліпшується.
Організму потрібно виводити токсини – для цього необхідна вода. Якщо її мало, організм чекає, поки не набереться достатньо, і нирки перестають працювати в повну силу.
Але, отримавши такі проблеми, люди не заспокоюються, і вдається до вживання сечогінних засобів: рідина, накопичена «насилу», насильно виводиться, і процес починається заново.
Що робити, щоб уникнути затримки рідини і виникнення набряків? Прибрати з раціону продукти, що затримують рідину, або скоротити їх споживання до розумного мінімуму. Якщо набряки сильні, на деякий час варто відмовитися від таких продуктів повністю, дати організму час схаменутися і вивести зайву воду без напруги. Правда, багатьом здається, що без цих продуктів обійтися не можна, і вони задають питання: а що ж тоді їсти?
Перелік продуктів
Тепер давайте з’ясуємо, які продукти затримують рідину в організмі, що, у разі набряків, слід обмежити в своєму раціоні.
Перш за все затримує рідину в організмі «швидка їжа» і готові продукти з магазину: приніс додому – і їж. На першому місці будь-які копченості та консерви – м’ясні та рибні, солона рибка «до пива», як і саме пиво. Будь-який алкоголь викликає набряки: організм активно бореться зі зневодненням, намагається відновити кислотно-лужний баланс, і взагалі прийти в норму. Чіпси, сухарики та інші снеки, багаті сіллю, теж змушують організм утримувати рідину.
Взагалі сіль міститься в багатьох продуктах, і в чималих кількостях, а ми ще додаємо її в страви, які з цих продуктів складаються: наприклад, солимо салати з ковбасою, сиром і майонезом. Будь-які смажені страви теж затримують рідину, будь то картопля, м’ясо або рум’яні млинці. А поливаючи картоплю і макарони кетчупом, ми серйозно ускладнюєм роботу нирок, яким і без того доводиться несолодко.
Жирні домашні соуси, соління й маринади, консервовані компоти, молочні продукти високої жирності, яйця, випічка (особливо з білої муки), магазинні солодощі – від тістечок і газованої води до шоколадних цукерок і сиропів, напівфабрикати, витриманий сир, маргарини і спреди, соки з цукром, солодкий чай і кава – це далеко не повний список продуктів, що затримують рідину в організмі.
Солодка кава затримує рідину
З приводу кави можуть виникнути сумніви: відомо, що цей популярний напій має сечогінний ефект. Це дійсно так, якщо пити каву без цукру, і в досить великій кількості – не менше 3-х чашок. Але ми зазвичай п’ємо солодку каву, та ще й з печенюшками, і рідина затримується в організмі, а не виводиться.
Про користь молока, сиру і йогуртів знають всі, але при вживанні високожирної «молочки» організм починає виробляти більше інсуліну, присутність якого підсилює роботу надниркових залоз: вони виробляють гормон, що затримує солі натрію.
Обмежте вживання солі
Щоб залишатися здоровим, людині достатньо усього 2,5 г солі на добу, а це менше 1/3 ч.л., так що їжу, якщо бути об’єктивним, можна не солити взагалі. Чому? А тому, що в прихованому вигляді сіль є і в натуральних, природних продуктах, а не тільки в магазинних, готових і напівфабрикатах.
Так, в порції звичайного буряка, горошку або червонокачанної капусти може міститися до 9% добової норми солі; в макаронах і крупах – до 14%, в зелені і грибах – від 3 до 15% і т.д. Це здається дрібницею, але ж ми солимо їжу при готуванні, та ще й додаємо «чогось солоненького», щоб «скрасити» меню.
Квашена капуста – корисний вітамінний продукт, але і її треба вживати розумно: солі в ній буває дуже багато – до 800 мг в 100 гр.
Надлишок креатину затримує рідину
Ще один момент – затримка води через надлишок креатину. Це з’єднання надходить в організм в основному з м’ясом і рибою, і частково синтезується нирками, печінкою і підшлунковою залозою. Креатин – джерело енергії для м’язів (тому спортсмени вживають його, як добавку), але витрачаємо ми його, при сучасному способі життя, мізерно мало – менше 2 г на добу. А м’ясні та рибні страви їмо мало не щодня, і не по разу; надлишок креатину працює на накопичення води – до 2 л, навіть якщо набряк «непомітний для ока». Щоб відновити баланс рідини, не треба приймати сечогінні засоби або урізати питний режим; навпаки, пити потрібно до 3 л чистої води в добу, на тлі дієти без солі, поки не «зійдуть» набряки.
Прихована сіль може «знайтися» і в дуже корисні продукти, хоча на перший погляд це здається дивним. Від 2 до 8% солі містять кукурудзяні і вівсяні пластівці, цикорій, стручкова квасоля, житній хліб, картопля, селера (корінь), шпинат, банани, родзинки, апельсини, фініки, плоди шипшини, горіхи, помідори та ін.
Як собі допомогти?
І що тепер робити? Виключати з раціону продукт тільки тому, що в ньому є сіль? Зовсім ні.
Відмовлятися від продуктів, які нам потрібні для нормального життя, не можна ні в якому разі. А ось зменшити кількість солі варто, як і змінити харчування в кращу сторону: перестати їсти фаст-фуд, готову їжу, ковбаси, майонези і кетчупи, і почати годувати себе свіжою їжею, приготованою з продуктів екологічно чистих і натуральних.
Цукор сприяє утриманню рідини, як і сіль, і обійтися без нього ми можемо точно, замінюючи його медом, сухофруктами, варенням і т.д. – в розумних кількостях.
Прогулянки і фізичні вправи, навіть у вигляді ранкової зарядки, вельми сприяють прискоренню обмінних процесів, покращують роботу нирок і запобігають набрякам.
Приймати сечогінні ліки без лікаря не слід, а ось пити чисту воду, до 2 л на добу, потрібно обов’язково: коли в організмі дотримується баланс витрачання води, набряки не виникають. Влітку, коли спекотне сонце та гарячий вітер «відбирають» у нас більше вологи, потрібно стежити за питним режимом особливо уважно.