
Трави зазвичай застосовуються для лікування хвороб, поліпшення самопочуття, підвищення енергії і життєздатності людини. Крім того, трави та спеції також використовуються як приправи і ароматизатори для поліпшення смакових властивостей їжі. Їх активно застосовують в медицині, харчовій промисловості і виробництві косметики. В останні роки трави знайшли широку популярність і визнання в усьому світі за їх простоту в використанні, безпеку і ефективність в досягненні гармонії тіла і природи.
Будь ти новачок в аюрведою або досвідчений практик східних цілющих принципів, було б непогано мати під рукою зручний список аюрведичних трав. Навіщо? Як мінімум для того, щоб не заплутатися серед величезної кількості назв і знати, при яких захворюваннях підходить лікування рослинами.
Аюрведа зберегла для нас найдавнішу систему зцілення. Протягом декількох тисяч років аюрведичними травами лікували захворювання, запобігали інфекції і оздоровлювали організм в цілому. Ми склали список з найдивовижніших спецій, які варто негайно включити в свій раціон. Цілком можливо, що половина з цих трав вже є на твоїй кухні!
Куркума
Куркума, або турмерік вважається «ліками від усіх хвороб». Це і природний антибіотик, і знеболюючий засіб. Вона прискорює обмін речовин, знижує рівень холестерину і цукру, покращує функцію печінки і кровообіг. Куркума знижує температуру, лікує застуду і лихоманку, різні інфекції, позитивно впливає на жіночу і чоловічу статеву сферу.
Ашваганда (вітанія снодійна)
Фахівці в області здорового харчування зійшлися на думці, що Ашваганда – один з кращих засобів для підвищення опірності організму до дії навколишнього середовища. Цю рослину називають індійським женьшенем. Вона зміцнює імунну систему і збільшує жіночу плодючість. Ашваганда знімає втому, уповільнює старіння і посилює статевий потяг.
Кориця
Ароматна кориця покращує кровообіг і репродуктивне здоров’я чоловіків і жінок. Спеція також лікує головний біль, грип, розлад травлення, знижує рівень холестерину. Настій, відвар і порошок кориці використовують як стимулюючий, потогінний засіб, який покращує обмін речовин, відхаркувальний, сечогінний, знеболюючий засіб.
Кардамон
Кардамон слід вживати частіше тим, у кого є проблеми з центрально нервовою і серцево-судинною системою. Зелені пахучі коробочки кардамону використовують для лікування нетравлення шлунка, при нудоті, ранковому нездужанні і астмі. Його застосовують як натуральне заспокійливе, афродизіак, антиоксидант, для підвищення настрою і при кофеїновій інтоксикації.
Алое вера
Ця цілюща рослина – натуральне багате сховище безлічі активних речовин. Аюрведичні терапевти рекомендують алое вера для ряду захворювань, пов’язаних з травленням, таких як підвищена кислотність, надмірне газоутворення в кишечнику, розлад шлунка, запор, втрата апетиту і геморой. Свіжий сік рослини наносять на шкіру обличчя для висвітлення пігментних плям.
Кумин (зіра)
Його часто плутають з кмином, вони дуже схожі зовні, так як належать до одного сімейства, але на смак і за своїми властивостями вони абсолютно різні. Насіння кумину більш дрібне і тонке на вигляд, має яскраво виражений горіховий, гіркуватий з кислинкою запах.
Зіра діє як болезаспокійливий, заспокійливий, відхаркувальний засіб, який має сечогінну, лактогонну властивість. Рослина зміцнює кишечник, підсилює травлення, покращує апетит, допомагає впоратися з нудотою, лікує дизентерію та екзему.
Коріандр (кінза)
Ця рослина знайома багатьом городникам і любителям бородінського хліба. Кінза допомагає при ожирінні, завдяки своїм властивостям виводити жир з організму. Коріандр застосовують не тільки як приправу, але і заварюють як чай, приймають до або після їжі при застійних явищах в печінці, для підвищення апетиту.
Свіжа зелень – багате джерело фітоестрогенів (рослинних аналогів жіночих статевих гормонів) і використовується при хворобах органів таза, ендометріозі. Коріандр також виганяє кишкових паразитів і очищає кров.
Амла (амалакі)
Індійський агрус, або амла – одна з найсильніших омолоджуючих рослин аюрведичної медицини. Амла – сильний антиоксидант. В одному плоді амли міститься в шість разів більше аскорбінової кислоти, ніж в цілому лимоні. Препарати з амлою призначають при розладах з кровотечею, геморої, анемії, діабеті, подагрі, гастриті, коліті, гепатиті, остеопорозі, хворій печінці і селезінці, передчасній сивині і випаданні волосся, психічних розладах.
Солодка (лакриця)
Солодка давно відома своїми цілющими властивостями і в наших регіонах. Саме вона входить до складу популярних лакричних цукерок і сиропів від кашлю. Лакриця підвищує імунітет, лікує хвороби горла, застуду, кашель, гастрит, печію, зміцнює слабку печінку і загоює виразки.
Лікувальні рослини і трави завжди поважали в усьому світі і в різних культурах. До того, як з’явилася лікарська промисловість, наші предки вміли виживати завдяки цілющій силі дарів землі.
Незаперечний факт: трави очищають організм і допомагають йому самостійно протистояти хворобам. На відміну від синтетичних препаратів, трави можуть і не давати миттєвих результатів, але в кінцевому підсумку вони приводять тіло до природного стану гармонії.