Як алкоголь впливає на пам’ять і чому про це важливо знати

Наскільки добре ви пам’ятаєте події після алкогольної вечірки? Чи готові ви про них сперечатися, або не дуже. Є кілька версій, чому це може відбуватися, включаючи алкогольну амнезію як особливість (в тому числі генетично обумовлену) організму і максимальний ступінь розслабленості (якщо ви перебуваєте в компанії друзів), яка дозволяє мозку відправитися в «вільне плавання».

Але як споживання алкоголю впливає на нашу пам’ять, якщо міркувати глобально? Незважаючи на те, що коктейлі дійсно можуть приглушити спогади, вони майже не спотворюють і не вирізають їх. З іншого боку, травматична подія в стані алкогольного сп’яніння може призвести до того, що якась частина вечора взагалі зітреться з пам’яті. Але це, зауважують фахівці, вже виключення з правила.

«Це системний ефект, – каже Popular Science нейропсихолог Вільям Барр (William Barr). – Алкоголь потрапляє в кров , і ця схема працює у всіх частинах організму, так що загальне функціонування мозку природно знижується».

Ефект, кажуть експерти, проявляється після одного або двох напоїв. Функція мозку починає сповільнюватися, ви відчуваєте себе більш соціальним і розслабленим, або трохи емоційним або імпульсивним. Після трьох або чотирьох напоїв вміст алкоголю в крові підвищиться приблизно на 0,08% – це ваш законний ліміт. Основні інстинкти, що знаходяться в лімбічній системі, вже починають переважати над судженнями, контрольованими лобовою частиною.

Після шести, восьми і так далі напоїв алкоголь може почати гальмувати базове функціонування в фундаментальних центральних частинах мозку, які контролюють дихання і серцевий ритм.

«Коли справа доходить до пам’яті, безладне споживання алкоголю пов’язане з тим, як наш мозок кодує інформацію», – продовжує Барр. Він пояснює, що кодування – це те, як ми зберігаємо нові спогади, щоб пізніше бути здатними отримати їх зі сховища.

Прогалини в пам’яті трапляються тоді, коли мозок не кодує те, що ми бачимо і робимо (тому іноді ми не можемо згадати про якусь рутинної діяльність, наприклад, протирали ми пил чи ні). Чим швидше підвищується відсоток алкоголю в крові, тим імовірніше він перешкодить процесу накопичення спогадів в довготривалій пам’яті. Загальне емпіричне правило свідчить, що проблеми почнуться після чотирьох (для жінок) або п’яти (для чоловіків) напоїв, особливо якщо вони випиті швидко і натщесерце.

Але це, втім, це не означає, що ви забудете про все, що відбувалося минулої ночі. «Коли щось відбувається, деякі речі виходять на перший план, так що їх все ще можна згадати. Ми називаємо те, що відбувається, алкогольної міопією», – каже Білл Керр (Bill Kerr) з Public Health Institute. Як правило, менш важка інтоксикація призводить до фрагментарних відключень, так що ви тимчасово забудете про речі, але зможете згадати їх пізніше, коли виявите правильні сигнали. У той же час інші частини спогадів виявляться втраченими безповоротно, і з цим доведеться змиритися.

«Коли трапляється щось по-справжньому цікаве, навіть дуже п’яний мозок буде кодувати цю інформацію, нехай він і не в змозі приділити належну увагу периферійним деталям», – пояснює Вільям Барр. Інше питання, навіщо взагалі ризикувати.

Поділись


Новини партнерів