10 причин їсти банани щодня

Банани – це натуральна версія цукерок. Їх солодкі властивості і вершкова текстура настільки ідеальні, що здатні перетворити будь-яку страву в десерт, однак куди більш здоровий і, якщо хочете, навіть дієтичний. Незважаючи на все це, багато людей як і раніше уникають бананів, вважаючи, що в них занадто багато вуглеводів і цукру.

Дієтологи в той же час радять не забувати, що наше тіло потребує вуглеводів для поповнення і підтримання рівня енергії. Крім того, банани багаті вітамінами і мінералами, що робить їх кращими за солоденькі пончики і шоколадні батончики. Чому вам слід їсти банани щодня? Відповідь – у цьому матеріалі.

Калій

Згідно з даними Національного інституту здоров’я США (National Institutes of Health), один середній банан містить 422 мг калію, що становить 12% від рекомендованої добової дози мінералу.

О так, нашому тілу потрібно багато калію для нормальної роботи. Саме цей електроліт допомагає м’язам скорочуватися, нормалізує нервові функції, переміщує поживні речовини в клітини, яким вони потрібні, а також стежить за серцебиттям і рівнем натрію. Так що коли калію в раціоні недостатньо, ви можете відчути слабкість і зіткнутися з м’язовими спазмами.

Водний баланс

Чи можуть банани допомогти організму з гідратацією? Ще й як. Ключову роль тут, знову ж таки, відіграє калій, що дозволяє регулювати баланс рідини в тілі (і особливо після інтенсивних фізичних навантажень). За словами експертів з International Society of Sports Nutrition, помірна та інтенсивна активність може спровокувати невеликі зміни в рівнях калію, так що тим, хто регулярно тренується, рекомендовано постійно їсти багаті ним продукти.

Здоров’я кишечника

Один середній банан містить 3 грами волокна, що становить 10% від рекомендованого щоденного споживання. Банани також містять пребіотики – тип ферментованого волокна, який живить хороші бактерії в нашому кишечнику. Дослідження показують, що ця комбінація може поліпшити травлення, зберегти почуття ситості на більш тривалий термін і навіть допомогти у втраті ваги, якщо ви будете уважні до раціону в цілому.

Фітнес-харчування …

Ми вже розповідали про те, що шоколадне молоко, якщо вірити останніми науковими даним, працює краще, ніж спортивні напої. Як, втім, і банани. Дослідження показують, що кращі продукти, які ви можете з’їсти перед тренуванням, повинні містити натуральні цукри (для енергії) і м’яко впливати на травлення (щоб не перешкодити заняттям). Банани відповідають кожному із запитів, плюс, ймовірно, містять унікальні сполуки, здатні підвищити вашу атлетичну продуктивність.

… І фітнес-відновлення

З іншого боку, банани можуть бути неймовірно корисними після тренування. У невеликому дослідженні 2018 року, опублікованому в журналі PLOS One, було встановлено, що деякі сполуки і фітохімікати в бананах здатні ефективно знімати запалення в організмі, викликані фізичними навантаженнями. Тобто, потенційно банани можуть зняти або звести до мінімуму хворобливість м’язів після вправ – і це теж важливо враховувати.

Робота серця

Ще один бонус калію – той факт, що мінерал життєво необхідний нашому серцю. Дослідження показують, що вживання великої кількості калію пов’язане зі значно нижчим рівнем артеріального тиску і зниженням ризику\інсульту. Це, кажуть вчені, стає можливим тому, що калій допомагає вивести надлишок натрію з організму. А саме велика кількість натрію, як ми знаємо, є фактором ризику в сенсі виникнення серцевих хвороб.

Схуднення

У бананів, якщо ви раптом не знали, є дуже потужна кулінарно-дієтична перевага. Справа в тому, що ними можна замінити цукор майже в будь-якому рецепті, отримавши не просто вишуканий десерт, але заряд вітамінів і мінералів. Особливо добрі банани в випічці, кажуть гастроентузіасти, додаючи, що їй вони надають не тільки м’яку солодкість, але також неповторну текстуру і, що найголовніше (оскільки запах визначає смак страви), неймовірний банановий аромат.

вітамін B6
Хоча вітамін B6 і не знаходиться в центрі уваги так само часто, як вітаміни A, E і B12 , він все ще потрібен нашому тілу. Банани містять майже третину рекомендованої добової норми B6, необхідної для нормального розвитку плода під час вагітності та оптимального протікання різного роду ферментних реакцій, пов’язаних з метаболізмом. Лікарі кажуть, що більшість людей недоотримують вітамін B6. Ось чому присутність в раціоні продуктів з ним (не тільки банани, але також висівки, коричневий рис, житнє борошно) дуже важливо.

Контроль над апетитом
На жаль, не існує продуктів з негативною калорійністю . Але існують, і це вже на щастя, продукти, здатні взяти під контроль наш розігрався апетит. Банани містять тип волокна, званий стійким крохмалем, який, мабуть, допомагає людям споживати менше калорій, кажуть вчені. У той час як для розуміння зв’язку з цим необхідно більше досліджень, один середній банан, що містить близько 100 калорій, відмінно насичує за рахунок високого вмісту волокон. Так що якщо ви не встигаєте поснідати чи пообідати – зробіть ставку на банан. Тільки, будь ласка, не пропускайте прийоми їжі занадто часто.

Фото: Instagram

функція нирок
В ході дослідження, в якому взяли участь 61 000 шведських жінок, було виявлено, що учасниці, які їли багато фруктів і овочів (понад 75 порцій на місяць, приблизно три порції в день) мали найнижчий ризик розвитку карциноми нирок. Коли дослідники розглядали фрукти окремо, то банани, як виявилося, мали найбільш виражений ефект через високу концентрацію в них фенолів (з’єднань з антиоксидантними ефектами).

Ще одне велике дослідження, проведене за участю 90 000 жінок, також показало, що ті з них, хто споживав більше 4099 мг калію щодня, мали на 35% менший ризик виникнення каменів у нирках . Автори припускають, що це відбувається через здатність калію справлятися з надлишком кальцію в організмі. Але звучить, погодьтеся, в будь-якому випадку вражаюче.

Поділись


Новини партнерів