Як боротися з підвищеним газоутворенням?

Дискомфорт у животі – стан, знайомий не тільки тим, хто любить смачно і не дуже корисно поїсти, а й шанувальникам дієт і правильного харчування.

Живіт, що збільшився в розмірах, болі, гази і бурління – причин у розладу кишечника багато. Які механізми призводять до метеоризму і як боротися з проблемою?

На що скаржитесь?

«Постійне здуття і болі в животі, які посилюються після прийому їжі», – такі скарги нерідко можна почути від прекрасної половини людства. По-перше, неприємно, коли живіт надутий, як кулька. По-друге, він може видавати гучні звуки, які не завжди виходить контролювати. По-третє, створюється враження, що знаходишся на 5-6 місяці вагітності, коли вже не можеш одягнути свою улюблену сукню або спідницю, а штани або джинси тільки підсилюють дискомфорт.

Звідки гази в животі? При цьому утворення газів в кишечнику – нормальний фізіологічний процес. Але за певних умов може виникати здуття живота (метеоризм), надмірне утворення газів. Найчастіше це відбувається при погрішності в харчуванні і вживанні в їжу продуктів, що містять клітковину.

Клітковиною називають харчові волокна, які містяться в їжі. У свою чергу, клітковина може бути розчинною або нерозчинною у воді. Розчинні у воді харчові волокна дозволяють знижувати апетит, уповільнювати процес травлення, знижують рівень цукру і холестерину, але частіше викликають газоутворення. Такі волокна не перетравлюються ферментами нашого організму (речовинами білкової природи, які регулюють всі біохімічні процеси і необхідні для нормальної життєдіяльності нашого організму), але служать живильним середовищем для корисної мікрофлори товстого кишечника. Корисна мікрофлора кишечника є важливою складовою нашого здоров’я. Вона бере участь в жировому і водно-сольовому обміні, в синтезі вітамінів і амінокислот, регулює імунітет, виводить токсини.

Достатнє вживання клітковини служить профілактикою багатьох хвороб: це ожиріння і цукровий діабет, атеросклероз і гіпертонія, онкологічні захворювання. У боротьбі із зайвою вагою включення в раціон клітковини дозволяє поліпшити роботу кишечника, що, в свою чергу, не тільки служить профілактикою запорів, але і дозволяє нормалізувати рівень холестерину і цукру крові. На думку лікарів-дієтологів, щодня рекомендується вживати не менше 20-25 г клітковини.

Чому виникає здуття живота?

Для успішного вирішення будь-якої проблеми необхідно впливати на її причину, а їх при підвищеному газоутворенні може бути багато:

  • Нерегулярний режим харчування.
  • Зловживання солодкою, рафінованою їжею;
  • «Захоплення» деякими продуктами харчування.
  • Перехід на певний вид харчування, наприклад, вегетаріанство.
  • Прийом антибіотиків або інших лікарських препаратів.
  • Дисбіоз кишечника. Дисбіоз кишечника (який в народі називають дисбактеріозом) – це стан, при якому порушений баланс між корисними і хвороботворними бактеріями, що призводить до розвитку різних захворювань.
  • Стрес.
  • Прийом алкоголю.
  • Порушення режиму сну і відпочинку.

Також даний дискомфорт може мати сезонний характер, частіше в літній період, коли ми починаємо «налягати» на свіжі овочі та фрукти. Але зазвичай потім наш організм поступово перебудовується і вже через 3-4 тижні може відчувати себе чудово.

Які продукти можуть викликати газоутворення?

Всі продукти можна розділити на 4 групи:

  • ягоди і фрукти;
  • бобові;
  • овочі та зелень;
  • борошняне і солодке.

Кожна з цих груп містить продукти, які можуть викликати як надмірне, так і помірне газоутворення. Найбільший дискомфорт викликає прийом в їжу таких вуглеводів, як цукерки, тістечка, торти, фаст-фуд. Чому саме ця група продуктів, яку ми найбільше любимо, провокує газоутворення?

Чому метеоризм супроводжується специфічним запахом? Борошняне і солодке – це продукти, які в надлишку містять олігосахариди (складні види вуглеводів, наприклад, лактозу, фруктозу, сахарозу). У кишечнику вони розщеплюються до моносахаридів (простих вуглеводів) і всмоктуються в кров. Для розщеплення необхідні певні ферменти. Якщо їх синтез в організмі порушений, наприклад, через дисбіоз кишечника, прийом в їжу продуктів, багатих на вуглеводи, призводить до підвищеного газоутворення.

Іншим фактором є присутність в їжі великої кількості нетравної клітковини, переробка якої мікроорганізмами товстого кишечника супроводжується підвищеним газоутворенням. Наприклад, при вживанні житнього або пшеничного хліба газоутворення може бути вищим, ніж при включенні в раціон таких продуктів, як висівки або хлібці, так як хліб містить більшу кількість нерозчинної у воді клітковини. Гриби містять неперетравлювану клітковину (хітин), тому після них дискомфорт в кишечнику може бути більш виражений, ніж при вживанні огірків або кабачків. Якщо ми їмо кавун або чорнослив, через підвищений вміст харчових волокон ризик газоутворення буде вищим, ніж при вживанні малини або полуниці.

З чого почати?

При виникненні надлишкового газоутворення перш за все необхідно уважно поставитися до свого раціону. Допомогти можуть наступні рекомендації:

  • Нормалізувати режим харчування (тобто рекомендується їсти 3 рази на день, при необхідності можна включати 1-2 перекуси).
  • Не забувати про достатній питний режим, особливо при включенні в раціон продуктів, багатих на клітковину, тому що дефіцит рідини в раціоні може провокувати запори. Пити необхідно за потребою, але не менше 1 літра чистої води в день.
  • Нормалізувати режим сну і неспання. Що це означає? Навчитися лягати спати в певний час (не пізніше 23: 00-00: 00).
  • Додати фізичну активність (рекомендується знаходити не менше 30-40 хвилин в день для спорту або будь-якого іншого аеробного навантаження).

Що ж робити, якщо, незважаючи на зміну харчування і способу життя, скарги зберігаються?

Можна відмовитися від улюбленої їжі або використовувати препарати, які знижують газоутворення. В аптеках є чимало таких засобів, одним з механізмів яких є зниження поверхневого натягу газу (бульбашки газу в кишечнику розриваються, настає полегшення). Такі препарати не впливають безпосередньо на причину, а лише прибирають дискомфорт, коли він вже виник.

Джерело

Поділись


Новини партнерів