4 міфи про здоров’я серця, які потрібно забути

Серцево-судинні захворювання – основна причина смерті людей у всьому світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в 2015 році від серцево-судинних захворювань померло майже 18 мільйонів чоловік – це третина всіх смертей в світі. Люди знають недостатньо інформації про серцево-судинні захворювання і їх профілактику – багато хто вважає, що вони добре обізнані, але в дійсності знаходяться у владі поширених міфів. Ось лише деякі з них.

Вимірювати тиск не потрібно, я відразу зрозумію, якщо він підвищиться

Не завжди. Багато людей впевнені, що підвищення тиску не можна пропустити. Насправді ж гіпертонія часто протікає безсимптомно, але при цьому може стати фактором розвитку більш серйозних проблем з серцем.

Лікарі пояснюють, що впоратися з підвищеним тиском після того, коли він регулярно нагадує про себе головними болями або проблемами з нирками, куди складніше, коли явних симптомів цього стану немає. Саме тому медики рекомендують регулярно вимірювати тиск, а при появі підвищених значень – звертатися до лікарів. Вони відзначають, що поширення тонометрів для домашнього використання, робить процедуру вимірювання простою навіть для літніх людей.

Дослідники називають гіпертонію найважливішою причиною розвитку серцево-судинних захворювань, а це значить, що, змінивши спосіб життя, дійсно можна уникнути серйозних проблем. Раннє виявлення гіпертонії також дозволить запобігти ускладненням.

Серцево-судинні захворювання однаково протікають у чоловіків і жінок

Ні. Прояви хвороби часто залежать від статі. Наприклад, симптоми, які відчувають чоловіки при інфаркті, зазвичай найбільш типові, у жінок навпаки частіше трапляється «мовчазний інфаркт», що протікає практично безсимптомно.

Так, в одному з досліджень, результати якого були опубліковані в 2003 році, вчені показали, що 43% жінок, які перенесли інфаркт, не відчували болю в грудях, а у 50% приблизно за місяць до серцевого нападу з’явилися проблеми зі сном і надмірна втома.

Нетипові симптоми зустрічаються і у чоловіків, однак у жінок вони виявляються частіше. Не кожен нетиповий симптом може вказувати на інфаркт, проте лікарі рекомендують тим, хто входить до групи ризику, бути уважнішими до свого стану.

Тим, у кого є проблеми з серцем, фізкультура протипоказана

Ні. Небезпечний малорухомий спосіб життя і повна відсутність фізичного навантаження. Людей, яким спорт протипоказаний, дуже мало – більшості ж потрібен хоч якийсь спорт. Мова не йде про багатокілометрові забіги або підкорення гірських вершин. Збільшити рівень фізичної активності можна, гуляючи в парку, проходячи одну автобусну зупинку пішки, вигулюючи собаку. Більшість медиків зазначає, що півгодини навантажень помірної інтенсивності цілком достатньо для здоров’я серця, однак більш точні рекомендації дасть лікар, який знає історію хвороби пацієнта.

Кому судилося отримати інфаркт, той його отримає

Ні. Істотну частину серцево-судинних захворювань можна уникнути. Експерти ВООЗ і лікарі підкреслюють, що зробити це можна, змінивши спосіб життя – відмовившись від вживання тютюну та алкоголю, збільшивши рівень фізичної активності, оздоровивши своє харчування і нормалізувавши вагу. Почати при цьому ніколи не пізно – навіть маленькі зміни можуть принести велику користь.

 

Поділись


Новини партнерів