10 помилок, які роблять прихильники правильного харчування

Все більше людей стають прихильниками правильного харчування. Воно не тільки оздоровлює організм, але і допомагає отримати гарну фігуру. Однак практично кожен другий – незалежно від того, новачок він чи ні – здійснює ряд помилок в харчуванні. Про які – розповідає дієтолог-нутриціолог Юлія Манчук.

Правильне харчування для схуднення

Кожна людина повинна підходити до правильного харчування усвідомлено, впевнена експерт. «Збалансуване харчування повинно стати звичкою, а не бути тимчасовим ліками від зайвих кілограмів», – підкреслює Манчук. Дієтолог радить харчуватися правильно не заради схуднення. Метою має стати здоровий спосіб життя.

Підрахунок калорій

Калькулятор і кухонні ваги міцно влаштувалися на вашій кухні? Досить рахувати калорії! Дієтолог каже, що бути впевненим в складі продуктів зараз неможливо. Жиру в кефірі може бути більше, ніж написано на упаковці, тому керуватися цифрами немає сенсу. Головне – не переїдати, а керуватися правилом, яке свідчить – порція повинна бути розміром з ваш кулак.

Відсутність сніданку

В жодному разі не можна забувати про найголовніший прийом їжі, інакше все правильне харчування виявиться марним. Щільний сніданок зарядить вас хорошим настроєм і стане найкращим початком дня. До того ж, вранці іноді можна побалувати себе солодощами, але, звичайно, в розумних межах. Ви самі не помітите, як 5-6-разове збалансоване харчування навіть без фізичного навантаження вже через певний час дасть позитивний ефект.

Табу на макарони

Заборони, які люди перед собою ставлять при переході на правильне харчування, часто є досить абсурдними. Звичайно, від чіпсів і майонезу необхідно відмовитися, а ось вуглеводи і жири краще не виключати з раціону. Наприклад, макарони з твердих сортів пшениці, не тільки нешкідливі, але і корисні для організму.

Цукрозамінники

Позбавляючи себе цукру, багато хто не розуміє, що це життєво необхідне для організму джерело глюкози. Її нестача миттєво впливає на фізичну і розумову активність людини. Твердження про те, що цукрозамінники корисніше вживати, помилкове. Фруктоза, за словами нутриціології, набагато швидше перетворюється в жир, ніж глюкоза.

Відмова від масла і солі

Овочі не зможуть стати повноцінною заміною котлет або стейку. Вирішивши харчуватися правильно, ви відмовилися від вершкового масла? Це серйозна помилка, адже тваринний жир теж важливий для організму. Головне – знати міру. Одна чайна ложка в день не принесе шкоди, навпаки, навіть буде корисною.

Відмова від солі ж загрожує серйозним порушенням водно-сольового балансу. Хоча б 5 грамів потрібно з’їдати щодня.

Монохарчування

Харчування має бути різноманітним. Їсти цілими днями тільки гречку, фрукти або м’ясо, небезпечно. Монохарчування істотно сповільнює метаболізм, а також провокує зриви.

Кава замість перекусу

Деякі прийоми їжі ви замінюєте чашкою кави з цукром? В одній порції цього напою, як правило, міститься від 40 до 80 ккал. При цьому організм не витрачає енергії на засвоєння кави. Краще випийте води і з’їжте що-небудь корисне і низькокалорійне.

Знежирені продукти

Незважаючи на рекламу, користі від знежирених кефірів, сиру і інших продуктів немає ніякої. Юлія Манчук рекомендує вибирати молочні продукти до 5% жирності. «Жир – це один з найважливіших постачальників енергії, – зазначає експерт. – У молочних продуктах разом з ним є і вітамін D, без якого не засвоюється кальцій».

Куріння

Не вірте тому, що відмова від сигарет призведе до набору ваги. Нікотин – найлютіший ворог обміну речовин, адже він тільки порушує процес. Відмовтеся від сигарет, але не «заїдайте» шкідливу звичку. Коли хочеться курити, пийте воду.

Джерело

Поділись


Новини партнерів