Звички, які старять ваші зуби

Ми часто забуваємо про те, що посмішка безпосередньо залежить від того, наскільки ми уважно ставимося до своїх зубів. Наслідки від найпростіших дій накопичуються роками до того моменту, коли доводиться терміново бігти до лікаря. Про те, які повсякденні звички змушують зуби старіти швидше, розповідає Олеся Ізгарева, головний лікар клініки IDC-Skolkovo, віце-президент Незалежної Асоціації пародонтологів.

Чистити зуби до сніданку або відразу після

У всьому світі вчені сперечаються про це до сих пір. Одні вважають, що якщо ви чистите зуби відразу після сніданку, можете травмувати щіткою шар емалі, пом’якшений кислотою від продуктів і напоїв. Інші кажуть, що чистка зубів до їжі теж не догма, тому що наліт і залишки їжі після сніданку служать сприятливим середовищем для розмноження бактерій. І ту, і іншу теорії будь-який стоматолог може поставити під сумнів.

Що ж робити? Рекомендація ─ просто прополоскати рот до сніданку, щоб позбутися від неприємного присмаку після сну і отримати смакові відчуття в незмінному вигляді під час їжі, а через 30-60 хвилин після сніданку гарненько почистити зуби.

Використовувати дерев’яні зубочистки

Перш за все, зубочистка не засіб гігієни! По-перше, якщо між зубами застряє їжа, значить, на це є причина: захворювання ясен або нависаючі краї пломб і коронок – і з тим, і з іншим, потрібно йти до дантиста. По-друге, маніпуляції з зубочистками – сама по собі сильна травматизація, яка сприяє ще більшому застрягуванню їжі між зубами. Відмінною альтернативою в домашніх умовах може бути іригатор (він відмінно вимиває залишки їжі між зубами) або – для тих, кому потрібна компактність і мобільність – новий тренд у вигляді швейцарських силіконових зубочисток, куди менш травмонебезпечних, ніж дерев’яні.

Жувати і відкушувати зубами сторонні предмети

Хоч раз в житті всі це робили: відривали зубами нитку, відкривали пластикові пакетики, відкушували нігті і т.п. Це не тільки негігінічно, але небезпечно, так як викликає надлишковий тиск і призводить до відколів зубів.

Захоплюватися домашнім «відбілюванням» зубів

Безконтрольне використання відбілюючих паст або паст масмаркету в низькому ціновому сегменті користі не принесуть. У них міститься дуже багато абразиву, який дряпає, стирає емаль і, як наслідок, веде до гіперчутливості зубів і більшого скупчення на них пігментованого нальоту.

Як пригальмувати старіння зубів?

Уважно стежити за їх станом і доповнити відмовою від усього перерахованого вище двома корисними звичками.

Перша: освоїти правильну чистку зубів. Для більшості з нас це завчена з дитинства механічна дія. Нас вчили, що потрібно робити це регулярно, і лякали наслідками. І сьогодні мало хто має уявлення про те, для чого насправді потрібно чистити зуби. Час чищення (ті самі три хвилини) вже давно втратив актуальність, а ось питання якості гігієни набирає обертів. Запитайте свого стоматолога, який метод чистки підходить саме вам, адже вони бувають різні (як і засоби гігієни для порожнини рота).

Друга: своєчасно виправити прикус. Не потрібно соромитися ортодонтичного лікування. Воно давно стало ознакою статусності і турботи про своє здоров’я. Звичайно, брекети можна поставити в будь-якому віці, але чим раніше, тим краще: наслідки порушень прикусу відображаються на стані всіх зубів. Чим довше ми тягнемо, тим серйознішим буде лікування.

Джерело

Поділись


Новини партнерів