6 ознак того, що ви ведете здоровий спосіб життя

Кожного понеділка ви обіцяєте собі, що обов’язково підете в спортзал, а після чергової вечірки з друзями запевняєте, що наступного разу будете веселитися без алкоголю. Дивно, як часом люди недооцінюють реальність: одні думають, що ведуть здоровий спосіб життя, якщо готують їжу самостійно, а інші, навпаки, фанатично захоплені спортом, позбавляючи себе звичних радощів і спілкування, і при цьому зверхньо поглядаючи на тих, хто прекрасно себе почуває, не роблячи культу зі свого тіла. Проведіть аналіз: можливо, ви набагато здоровіші, ніж думаєте.

У вашому житті присутні фізичні навантаження

«Спорт – це життя», тому прийнято вважати, що люди, які не відвідують спортивний зал як мінімум 3 рази в тиждень страждають від гіподинамії. Але людина може бути фізично активною навіть за умови, що вона не виконує спеціальних вправ, не бігає вранці і не тягає важкі гирі в спортивному клубі. Ранкову гімнастику їй може замінити піша прогулянка до місця своєї роботи, а вечірній моціон – вигул собаки. Якщо сама робота передбачає підвищене фізичне навантаження, що характерно для будівельників, шахтарів, військових, то про ніяку недостатню активність і мови бути не може. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вважає, що дорослій людині показане помірне аеробне фізичне навантаження в обсязі 150 хвилин в тиждень, що відповідає п’яти тридцятихвилинним прогулянкам.

Ваше харчування відрізняється різноманітністю

Якщо з приводу збалансованості у людини можуть виникнути сумніви, то зрозуміти, наскільки різноманітним є ваше харчування, не складе труднощів. Якщо у вашому раціоні присутні м’ясо і риба, крупи, молочні продукти, а також овочі і фрукти, то можна сміливо стверджувати, що ви отримуєте всі необхідні вам жири, білки і вуглеводи. Якщо вам здається, що ваше харчування є хаотичним, неправильно розподіленим за часом і складається з нездорових продуктів, спробуйте вести щоденник і записувати в нього все, що ви з’їдаєте за день. В пригоді вам стануть спеціальні програми для смартфонів, що допомагають контролювати обсяг і якість споживаних калорій. Але навіть якщо впевнені, що у вас є шкідливі звички – прихильність до солодкого або фастфуду, порахуйте індекс маси тіла. Якщо результат знаходиться в межах норми, поки турбуватися немає про що. В іншому випадку варто переглянути звичний раціон.

У вас відсутні проблеми зі сном

Запорукою здорового способу життя є якісний, тривалий сон. Зрозуміло, що потреба в нічному відпочинку у всіх різна. Є люди, яким достатньо 4 годин для повноцінного відпочинку, але більшості для цього потрібно як мінімум 8 годин. Якщо ви лягаєте спати приблизно в один і той же час, не пробуджується протягом ночі без видимих ​​на те причин і встаєте незадовго до дзвінка будильника, то можна з упевненістю стверджувати, що проблем зі сном у вас немає. Зовсім інша справа, якщо ви довго не можете заснути, а сон у вас поверхневий, переривчастий. Якщо ви вдаєтеся до допомоги заспокійливих препаратів або, що ще гірше, вживаєте на ніч алкоголь, тоді вам є сенс звернутися за допомогою до лікаря. Зі свого боку зробіть мінімум з можливого: намагайтеся лягати в ліжко не пізніше 22.00 години, не забувайте перед сном попередньо провітрити приміщення.

Здоровий спосіб життя та шкідливі звички: чи сумісні?

Здоровий спосіб життя не заперечує помірне споживання алкоголю, адже навіть дієтологи говорять про користь келиха червоного вина за обідом. І навіть якщо щомісячна зустріч з друзями в кафе проходить в компанії спиртних напоїв, в цьому немає нічого страшного і картати себе за це не варто. У алкогольної залежності є чимало характерних ознак, що видають питущу людину, але в будь-якому випадку споживати подібні напої потрібно помірно і з розумом. Якщо у вас є які-небудь серцево-судинні захворювання або недуги шлунково-кишкового тракту, ця порада буде для вас особливо актуальною. А ось з курінням справа дещо складніша. На жаль, люди, які мають цю шкідливу звичку, не можуть обійтися без сигарет жодного дня. І навіть якщо у вашому житті в надлишку присутнє фізичне навантаження, прикладом наслідування для інших ви явно не станете. Тому кидайте курити, поки це не привело до якого-небудь захворювання.

У вас немає залежності від електронних гаджетів

На жаль, лікарі сьогодні прирівнюють залежність від комп’ютерних ігор і інтернету до алкоголізму, наркоманії та тютюнопаління. Якщо людина веде своє соціальне життя тільки на просторах всесвітньої павутини, не випускає телефон з рук і не засинає, не перевіривши пошту, то це явно вказує на те, що електронних гаджетів занадто багато в її житті або вона не вміє дозувати час, проведений в мережі. Якщо подібна пристрасть негативно відбивається на житті людини – заважає спілкуванню з друзями і протилежною статтю, створює перешкоди для виконання своїх професійних обов’язків, то є сенс звернутися за допомогою до фахівця. Крім того, необхідно пам’ятати, що багатогодинні ігри за комп’ютером істотно погіршують зір, псують поставу і негативно відбиваються на якості сну.

Ви регулярно проходите профогляди

Здорового способу життя набагато простіше дотримуватися, коли ви стежите за своїм здоров’ям і контролюєте всі зміни, що відбуваються в організмі. Намагайтеся не пропускати диспансеризацію, адже багатьом хворобам легше запобігти, ніж лікувати, і намагайтеся проходити всі необхідні планові обстеження. Добре, якщо ви один раз в півроку відвідуєте стоматолога і, якщо ви жінка, гінеколога, але ще краще, коли людина, яка має яке-небудь хронічне захворювання, час від часу приходить до свого лікаря, здає необхідні аналізи і пропиває курс підтримуючих препаратів. Для того, щоб відчувати себе здоровим, зовсім не обов’язково з кожної подряпиною бігти до лікаря. Все-таки потрібно більш осмислено і тверезо підходити до вирішення питань самодопомоги та спеціалізованої допомоги.

Джерело

Поділись


Новини партнерів