Стоматологи спростували популярні міфи про догляд за зубами

Чистити зуби необхідно двічі в день; білосніжна посмішка – ознака здоров’я; молочні зуби можна не лікувати; якщо у батьків погані зуби, то їх дітям на здорові розраховувати нема чого …

Ось далеко не весь перелік помилкових тверджень про догляд за порожниною рота і самопочуття її “мешканців”. А які існують ще? В цьому ми розбиралися з допомогою Дмитра Сліпченко, стоматолога Центральної стоматологічної клініки Києва.

Міф №1: чистити зуби необхідно після сніданку

Неправда. Їх потрібно чистити також і до сніданку. Після застосування пасти бактерії поводяться сумирно приблизно чотири години, а спимо ми довше. І якщо не усунути мікроби просто після пробудження, то просто ви з’їсте їх концентрат, що не кращим чином позначиться на здоров’ї ШКТ і, як наслідок, всього організму.

Протягом дня після кожного прийому їжі полощіть порожнину рота водою. Це зменшить кількість залишків їжі, які створюють у роті кисле середовище – ідеальні умови для розмноження бактерій. Не забувайте також воду пити. В такому випадку буде повноцінно вироблятися слина – нейтралізатор кислот і бактерій в роті. Її вироблення стимулює також тверда їжа. Тому не відмовляйте собі в яблучці або морквині: по одному плоду щодня на вибір.

Міф №2: щетинки на щітці повинні бути жорсткими і натуральними

Як показують спостереження фахівців, багато з нас до ладу не можуть регулювати силу натискання щітки, через що легко травмуються ясна, що в перспективі веде до її захворювань і проблем із зубами. Тому від гріха подалі жорстку щітку краще не використовувати, як і ту, що має щетинки з натуральних матеріалів: на них бактерії розмножуються куди краще.

Міф №3: погані зуби – мікс “спадщини” та цукерок

Не зовсім так. Імовірність отримати будь-яку генетичну програму коливається від 100% до нуля. Крім того, сама по собі тонка емаль або слабенький дентин, що дісталися від батьків, не є причиною розвитку карієсу. Його викликають деякі види стрептококів. Якщо ви не знаєте, що таке цистит, тонзиліт або гайморит, те, швидше за все, їх в носоглотці у вас немає.

Провокаторами карієсу також виступають деякі види лактобактерій. Щоб корисні молочні бактерії не перетворилися на “зброю” проти зубів, полощіть рот водою після вживання молока і його похідних, а потім – ополіскувачем для порожнини рота. Що стосується цукерок, то безпосередньо зуби вони не роз’їдають – вони роблять середовище в роті кислим, що подобається бактеріям. Але його створюють будь-які вуглеводи, включаючи такі корисні, як каші і фрукти. Є лише один солодкий товар, що впливає на емаль безпосередньо. Це солодка газована вода. Вона містить ортофосфорну кислоту, яка вимиває з організму і з емалі кальцій.

Міф №4: білосніжна посмішка – здоров’я зубів

Ні в якому разі. Товщина емалі у всіх людей – максимум 2 мм, а до кореня зуба вона майже нульова, при цьому емаль практично прозора. Таким чином колір зуба визначає дентин – його внутрішня частина, яка проглядає крізь емаль. У нормі колір дентину від жовтого до жовто-червоного. Якщо зуб білосніжний – значить, дентин слабенький, а зуб не відрізняється богатирським здоров’ям.

Тепер зрозуміло, що кардинально змінити колір зуба відбілюючі пасти не можуть. Мало того, вони можуть порушити цілісність емалі: перекис водню в їх складі вимиває кальцій з емалі, а вона і без того не така вже товста.

Використовувати відбілюючу пасту можна максимум два тижні і не частіше чотирьох разів на рік. При цьому достатньо використовувати її до шостого зуба, так як при посмішці інші все одно не видно. Відбілювання содою, яке рекомендують в інтернеті, нітрохи не безпечніше: сода діє як абразив, тому якщо і застосовувати її, то не частіше ніж один раз на день і не довше 20 днів (менше – краще).

Міф №5: чай і кава вимивають кальцій з зубів

Ні. Вони можуть перешкоджати засвоєнню організмом кальцію з продуктів, і то лише якщо вживаються одночасно з ними. Наприклад, якщо чай або кава п’ється разом з сиром. Справа в тому, що ці напої містять щавлеву кислоту в неорганічної формі, так як сировина для них обробляється термічно, та ще двічі: чай – під час ферментації, кава – при обсмажуванні, і в обох випадках – при впливі окропу під час приготування. А кислота в такій формі утворює з кальцієм нерозчинні комплекси, які проходять через організм транзитом. Але чи багато чаю або кави ви випиваєте за день, і тим більше в тандемі з сиром?

Але якщо ви кавоман або чайний маніяк, то знайте: ви можете втрачати кальцій. Правда, не з самих зубів. Справа в тому, що річки кофеїну окислюють клітини людини. І щоб повернути баланс лугів і кислот, наш організм вивільняє запаси лужного мінералу – кальцію.

Міф №6: мінерали і екстракт перлів зміцнять емаль

Щоб мінеральні речовини проникли в кристали емалі, повинен відбутися гідроліз, але це неможливо, оскільки зубна емаль не розчиняється у воді. Тому і пасти з вмістом “мінералів Мертвого моря”, “концентрату мінералів”, “екстрактів перлів” – не більше, ніж вигадка реклами.

Немає сенсу і в чищенні зубів морською сіллю з метою мінералізації, як радять доморощені стоматологи на інтернет-просторах. Сіль може надати інший лікувальний ефект – поліпшити стан ясен, зменшивши запальний процес в них, так як є антимікробним та протинабряковим засобом. Але захоплюватися нею не варто – проробляти процедуру слід не частіше ніж один раз на день.

Міф №7: зубна нитка прекрасно видаляє наліт

Ну, не зовсім чудово. Міжнародна організація Cochrane Collaboration, що займається вивченням ефективності різних медичних засобів і методик, не побачила в ході дослідження на добровольцях, значного зменшення зубного нальоту. А камені – результат скупчення нальоту – не таке вже нешкідливе утворення: вони травмують ясна і прискорюють утворення карієсу. Мало того: в ході експерименту вчені виявили, що чистка ниткою зменшує ймовірність гінгівіту (запалення ясен) менш ніж на 10%.

Якщо врахувати, що, згідно зі статистикою, аж 93% з нас не вміють використовувати нитку так, щоб в тій чи іншій мірі не розривалися ясна, то нитка – поганий помічник у профілактиці утворення каменів на зубах. Вже краще довіряти чистку професіоналам. І взагалі, якщо у вас є регулярна потреба в нитці, то пора до стоматолога – з високою часткою ймовірності у вас розвивається карієс в бічній частині зуба, через що частинки їжі і застряють в зубах. Такий карієс неозброєним поглядом не видко. До лікаря навіть без всяких скарг варто навідуватися не рідше двох разів на рік. В середньому зубні камені у багатьох з нас утворюються за півроку.

Міф №8: працювати щіткою потрібно одну хвилину

Насправді чистити зуби необхідно не менше трьох хвилин. Інакше кожному зубу з 32-х ви приділите менше двох секунд! Притому за цю мить вам потрібно примудритися пройтися щіткою по всьому периметру зуба.

Міф №9: чим більше використовувати пасти, тим чистішою буде порожнина рота

Велика кількість пасти створює велику кількість піни, через що чистити зуби належний час (див. Міф 8) буде неможливо технічно – людина буде спльовувати піну, яка активно лізе з рота, а по суті – спльовувати пасту, а чистішим рот від цього не стане.

Міф №10: молочні зуби можна не лікувати

Дійсно, навіщо? Чорнота на зубах і дірки в них далеко не завжди викликають біль, і якщо її немає, то який сенс витрачати гроші – зуби адже випадуть. Так міркують багато батьків. Випадуть, але бактерії встигнуть зіпсувати здоров’я ясен, через що потім корінні зуби можуть почати псуватися відразу ж.

Джерело

Поділись


Новини партнерів