
Високий вміст ненасичених жирів в раціоні – запорука здоров’я серця і судин, за словами співробітників Дослідницького центру біотехнологій при Лікарні Святого Михайла. Зокрема, відмінною профілактикою серцево-судинних недуг є оливкова олія.
Відомо: ризик інфарктів та інсультів може знизити аполіпотпротеін A-IV (ApoA-IV). Це білок плазми крові, концентрація якого зростає після прийому їжі. Аналіз показав: ApoA-IV, блокуючи мембранний білок IIb / IIIa, пригнічує активність тромбоцитів, здатних викликати закупорку судин.
У нормі ці елементи крові відповідають за зупинку кровотечі. Продукти з ненасиченими жирами полегшують проходження крові по судинах. Вчені підкреслюють: у ранкові години нерідко спостерігається погіршення кровотоку – кров густіша, ніж у другій половині дня. Це може викликати утворення тромбів.