Нектарин – це різновид персика родом з Китаю. Він відрізняється гладкою шкіркою і солодким, злегка гіркуватим смаком.
Незважаючи на поширений міф, нектарини не є гібридом персика і сливи. Це персики, які отримали свою назву через високий вміст цукру, тобто нектару, пише Жіночий Світ.
Нектарини вирощують в багатьох країнах світу, проте основними постачальниками цих фруктів вважаються країни Середземномор’я, такі як Кіпр, Італія, Туніс і Греція.
Користь нектаринів
- Нектарини містять глюкозу, фруктозу, сахарозу, органічні кислоти (в основному лимонну і яблучну), вітамін С, Р-активні поліфеноли, пектинові речовини, а також сполуки фосфору, калію, кальцію, магнію, натрію, заліза, сірки і кремнію;
- Нектарини благотворно впливають на діяльність шлунково-кишкового тракту, нормалізують травні процеси і відновлюють обмін речовин;
- Завдяки великому вмісту клітковини нектарини надовго забезпечують відчуття ситості, тому є ідеальним сезонним фруктом для тих, хто стежить за своєю вагою;
- Вживання нектаринів – хороша профілактика гіпертонічної хвороби і атеросклерозу, адже ці фрукти грають важливу роль у виведенні зайвої рідини з організму;
- Нектарини корисно вживати для зміцнення зубної емалі, поліпшення стану шкіри, волосся і нігтів;
- Нектарини рекомендовано вживати при анемії, так як вони сприяють підвищенню рівня гемоглобіну крові, беруть участь в кровотворенні;
- Нектарин відрізняється високим вмістом амінокислот, необхідних для гармонійного росту м’язів;
- Нектарини, поряд з апельсином і шоколадом, є відмінним антидепресантом. Вони здатні заспокоїти нервову систему, відновити душевний спокій і поліпшити настрій.
Шкода нектаринів
- Існують і протипоказання до вживання нектаринів, найголовніші з них – цукровий діабет, ожиріння і схильність до алергії.
- Надмірне захоплення цим фруктом (більше 5 штук в день) може привести до розладу кишечника, здуття живота, різкого підвищення цукру в крові.
- Нашкодити може вживання нектаринів з кісточкою, так як в ній міститься отруйна синильна кислота.
- Для дітей нектарини не є небезпечними, якщо немає індивідуальної непереносимості продукту. Але до досягнення дитиною семирічного віку вживання цього фрукта бажано обмежувати.
Калорійність і харчова цінність нектаринів
Калорійність нектарина на 100 г продукту становить 48 ккал.
- Білки – 0,9 г
- Жири – 0,2 г
- Вуглеводи – 11,8 г