
За результатами дослідження режиму харчування 50,6 тис. осіб старше 30 років протягом 7 років встановлено, що режим харчування має важливий вплив на здоров’я, навіть якщо якісний склад дієти однаковий.
Люди, які регулярно їдять один-два рази на день, відзначають плавне зниження індексу маси тіла. У тих, хто їсть більше трьох разів на день, індекс маси тіла (ІМТ) плавно зростає. Для збереження маси тіла в довгостроковому періоді важливою є п’яти-шестигодинна перерва між сніданком і обідом і повне утримання від перекусів протягом дня.
Люди, які регулярно снідають, більш схильні до зниження маси тіла, ніж ті, хто періодично пропускає сніданок. Ті учасники, у кого сніданок калорійний, демонструють більш високе зниження ІМТ, ніж ті, хто має найбільший обід або вечерю.
Три прийоми їжі в день і не більше (але можна-треба і два рази для деяких, а саме – для чоловіків і для тих, хто схильний до повноти) з чистими проміжками між ними. Що може бути простіше? Пам’ятайте, що рано чи пізно, але перекушування прикінчать ваш метаболізм. Не за тиждень, не за місяць – але вони зроблять свою чорну справу.
Харчуючись часто, дрібно, ви в довгостроковій перспективі будете тільки набирати вагу. Оптимальна кількість прийомів їжі для здорової людини в день – три рази.
Ніякої магії.
Іноді можна почути, що “ваше триразове харчування” не працює. Зазвичай, це “триразове харчування” включає каву з бутербродом вранці, обід і значне переїдання ввечері.
Базові правила режиму харчування прості й ефективні, якщо ви їх дотримуєтесь. Автори дослідження роблять обґрунтований висновок, що “наші результати припускають, що здорові дорослі, які їдять рідше, не перекушують, снідають і при цьому найбільше з’їдають вранці, швидше за все, зможуть ефективно запобігти набору ваги в довгостроковій перспективі. Корисною стратегією може бути поїдання сніданку і обіду з інтервалом в п’ять-шість годин, а також 18-19-годинне голодування, що припадає на вечір і ніч”.