Чому краще не вживати їжу гарячою?

Без гарячої їжі людині не обійтися. Супи, м’ясо, гарніри – все це набагато смачніше в гарячому вигляді. Як апетитно виглядає тарілка свіжозвареного борщу, від якої піднімається димок! Холодні страви здаються прісними і неприємними на смак – зовсім інша справа, якщо розігріти їжу в мікрохвильовці або в каструлі на плиті. Правда, перегрівати їжу не рекомендується. За словами лікарів, вживання занадто гарячої їжі може привести до серйозних наслідків, аж до онкологічних захворювань. Яка температура для страв є оптимальною, розповіла дієтолог Олена Толоконнікова.

Гаряча їжа руйнує організм?

З якою насолодою можна в негоду випити кухоль гарячого чаю або з’їсти печеню, тільки що вийняту з духовки! Виявляється, любителі “гарячої” їжі знаходяться в зоні ризику. «Найшкідливіше, що може статися з шанувальником палючого чаю – це опік ротової порожнини або язика, – каже дієтолог. – Це не смертельно, але все одно неприємно. У роті утворюються ранки або виразки, і ви будете відчувати дискомфорт під час їжі і навіть не зможете нормально розмовляти. На загоєння потрібно кілька днів. Щоб біль не турбував вас занадто часто, доведеться сісти на дієту».

Для зубів особливо шкідлива різка зміна холодної та гарячої їжі. Наприклад, якщо запивати морозиво кавою, на емалі з’являться тріщинки, в яких згодом будуть накопичуватися бактерії. Це призведе до повільного руйнування зубів.

Набагато гірше, якщо гаряча їжа потрапить в стравохід, який під впливом високої температури почне буквально руйнуватися. «Стінки стравоходу будуть пошкоджені, – пояснює Толокннікова. – Термічний опік викличе появу набряку, і людині буде важко ковтати навіть воду. Якщо опік сильний, то тканини стравоходу можуть омертвіти. На уражених місцях утворюються виразки, які не пройдуть без медичної допомоги».

Правильно розставлені акценти в харчуванні допоможуть не тільки домогтися гарних результатів у процесі зниження ваги, але і надовго закріпити отриманий результат.

Від звуження гортані до раку стравоходу

Набряки і виразки нерідко стають причиною стенозу гортані – її звуження, при якому людина втрачає здатність нормально дихати. Повітря не надходить в легені в достатньому обсязі, і хворий починає задихатися. У деяких випадках це призводить до бронхіту і пневмонії. «Якщо гортань не сильно обпечена гарячою їжею, все обійдеться ларингітом – запальним процесом, який легко лікується при дотриманні рекомендацій лікаря, – зазначає дієтолог. – Але, на жаль, зазвичай наслідки сумніші».

Опіки внутрішніх органів – зовсім не мирна проблема. У реальності вона може спровокувати і онкологічні захворювання. «Сильні ураження іноді стають причиною появи злоякісних пухлин, – зазначає експерт. – Особливо на це потрібно звернути увагу чоловікам, оскільки на рак гортані або стравоходу в переважній більшості випадків хворіють саме представники сильної статі. Щоб знизити ризик онкології, слід відмовитися від занадто гарячої їжі ».

Їжа повинна бути теплою

Звичайно, опік порожнини рота або стравоходу не завжди призводить до раку, але іноді загрожує виснаженням. Щоб не травмувати вже уражені гарячою їжею внутрішні органи, людина зводить кількість прийомів їжі до мінімуму. Це загрожує постійним відчуттям голоду або навіть різким схудненням на кілька кілограмів.

Якщо ж гаряча їжа регулярно входить в ваш раціон, то ваші внутрішні органи швидко «зносяться» і перестануть нормально фунціонувати.

За словами дієтолога, найоптимальнішим варіантом для їжі і напоїв буде температура від 20ºС до 40 ºС. Подібний баланс дозволить вам отримати задоволення від їжі і при цьому не завдасть жодної шкоди здоров’ю. «Якщо ви випадково перегріли обід в мікрохвильовій печі і при цьому відчуваєте сильний голод, не накидається на їжу, – радить Толоконнікова. – Краще почекати пару хвилин і отримати від прийому їжі максимальну користь. Те ж саме, коли ви п’єте гарячий чай, щоб зігрітися. Повірте, навіть чай температурою 40 ºС врятує вас від холоду, така як ця цифра вище за температуру людського тіла. Не травмуйте себе даремно! ».

Джерело

Поділись


Новини партнерів