Фахівці розповіли, як розпізнати приховану депресію

Як правило, депресію діагностують по поширених симптомах – пригніченості, апатії, ворожості, втраті апетиту. Але недавно фахівці розширили цей перелік ще одним неочевидним, але значущим симптомом.

Мова йде про ситуацію, коли для людини звичайні речі, які вона робила багато раз, стають “нездійсненним завданням”. Раптом стає складно заправити вранці ліжко, перевірити електронну пошту, сходити за продуктами, випрати білизну. Іноді людина повністю стає недієздатною.

До речі, доведено, що кишкові бактерії здатні викликати депресію. Вчені провели кілька досліджень на мишах і з’ясували, що гризуни, які отримують висококалорійну жирну їжу, страждають від депресії частіше, ніж миші, що харчуються звичайними продуктами. Фахівці вважають: в проблемах з психікою, з’являються у мишей, винні бактерії, що мешкають в кишечнику.

Для першого експерименту дослідники розділили мишей на групи. Кожна група харчувалася певним набором продуктів. Виявилося, що миші, які одержували жирну їжу, часто страждали від ожиріння. Крім того, у них нерідко розвивалася депресія. Однак після того, як цим гризунам вводили антибіотики, симптоми депресії пропадали.

У другому експерименті вчені пересадили кишкові бактерії тварин, які страждали від ожиріння і депресії, здоровим мишам. Через це у здорових гризунів з’являлися симптоми депресії. Можливо, справа в тому, що кишкові бактерії впливають на процес вироблення нейромедіаторів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів