Жирові відкладення зменшаться, якщо змінити час сніданку та вечері

Невеликі зміни часу сніданку і вечері сприяють зменшенню жирових відкладень, стверджується в пілотному дослідженні, звіт по якому опубліковано в Journal of Nutritional Sciences.

Вчені з університету Суррея (University of Surrey) аналізували 10-тижневе «харчування, обмежене за часом» (форма переривчастого голодування). Вони досліджували вплив зміни часу прийому їжі на її споживання, композицію тіла (співвідношення жиру, м’язів і води) і крові як маркерів ризику діабету і серцево-судинних захворювань.

Учасники-добровольці були поділені на дві групи. Члени однієї з них снідали на 90 хвилин пізніше, а вечеряли на 90 хвилин раніше, іншої (контрольної) – харчувалися як зазвичай.

Учасники надали зразки крові і повні щоденники дієти до і під час 10-тижневого експерименту, а також заповнили анкету зворотного зв’язку відразу після нього.

На відміну від попередніх досліджень в цій області, учасників не просили дотримуватися суворої дієти, вони могли вільно харчуватися в рамках певного «вікна для їжі». Це допомогло дослідникам оцінити, чи легко дотримуватися такої дієти в повсякденному житті.

Вчені виявили, що зміна харчування спричинила, в середньому, удвічі більшу втрату жиру в організмі, ніж у контрольній групі. Якщо ці пілотні дані будуть повторені в більших дослідженнях, харчування, обмежене за часом, зможе мати серйозні переваги для здоров’я.

Ті учасники, які змінили своє харчування, споживали менше їжі в цілому, ніж контрольна група. Результат був підтверджений відповідями в анкетах – 57% відзначили скорочення через зниження апетиту, зменшення можливостей приймати їжу або скорочення перекусів (особливо вечорами). Поки залишається невідомим, чи є більш тривалий період голодування чинником, що сприяє зменшенню жирових відкладень.

В рамках дослідження вчені також перевірили, чи сумісні розвантажувальні дієти з повсякденним життям і довгостроковими зобов’язаннями. Більше половини (57%) учасників вважають, що не зможуть зберегти новий режим харчування через несумісність з сім’єю і соціальним життям. Однак 43% планують продовжувати, якщо час прийому їжі буде більш гнучким.

Доктор Джонатан Джонстон (Jonathan Johnston), викладач хронобиологии і інтегративної фізіології в університеті Суррея, який очолював дослідження, поділився: «Хоча це дослідження маленьке, воно відкрило нам безцінне уявлення про те, як невеликі зміни в часі нашого прийому їжі можуть принести користь нашому тілу. Скорочення жиру в організмі зменшує наші шанси на розвиток ожиріння і пов’язаних з ним захворювань, тому життєво важливо поліпшити наш загальний стан здоров’я. Однак, як ми бачили у цих учасників, важко дотримуватись розвантажувальної дієти, і це не завжди може бути сумісним з сімейним та громадським життям. Тому нам необхідно переконатися, що вони гнучкі і здатні проводитися в реальному житті, оскільки потенційні переваги таких дієт очевидні».

Вчені планують використовувати ці попередні висновки для розробки більш масштабних досліджень харчування, обмеженого за часом.

Джерело

Поділись


Новини партнерів