Вчені пояснили, як похмілля впливає на мозок

Ми всі знаємо, що не можна сідати за кермо після вживання алкоголю. Але як щодо водіння на наступний день? Згідно з новим метааналізом, про який пише Live Science, навіть це може бути проблематичним, так як вплив алкоголю на мозок, швидше за все, триває і після того, як хімікат покинув кровотік.

Дослідження, нещодавно опубліковане в журналі Addiction, показує, що алкогольна вечірка впливає на наші пізнавальні функції як мінімум на наступний день. У числі показників, які страждають в першу чергу, виявляють пам’ять, увагу і координацію рухів.

«Наші результати свідчать про те, що похмілля може мати серйозні наслідки для повсякденної діяльності, такої як водіння або робота, що вимагає зосередженості», – пише Саллі Адамс (Sally Adams), провідний автор дослідження і доцент кафедри психології Університету Бат (University of Bath) .

Добре відомо, що споживання алкоголю впливає на наші когнітивні функції. Але питання про те, наскільки вони пошкоджені на наступний день, коли настає похмілля, до сих пір є недостатньо вивченим.

В ході нового метааналізу вчені проаналізували дані 19 попередніх досліджень на тему, в яких сумарно брало участь понад 1100 осіб. Всі дослідження були спрямовані на вимірювання основних показників мислення людей на наступний день після споживання алкоголю, коли рівень його в крові був менше 0,02% .

Важливо відзначити, що деякі з експериментів були проведені в лабораторних умовах. Тобто, вчені давали людям точну кількість алкоголю, перш ніж тестувати їх когнітивні здібності. Інші дослідження були натуралістичними – тобто, вчені просили учасників з’явитися в лабораторії після ночі в барі, щоб провести всі необхідні тести.

Дослідження показало, що в цілому люди в стані похмілля, як правило, демонстрували меншу пильність, зниження функції пам’яті та координації, в порівнянні з тими, хто не страждав похмільним синдромом. Вчені попереджають, що споживання невеликої порції алкоголю вранці, покликаної зменшити всі ці прояви, не буде гарною ідеєю. Просто тому, «що і на наступний день ми будемо ослаблені, навіть якщо алкоголь покине нашу систему».

«Я б радив не вимагати чогось особливого від свого мозку в період похмілля», – говорить LS співавтор дослідження Крейг Ганн (Craig Gunn), додаючи, що якщо ви, наприклад, зовсім недавно щось вивчили, краще не намагатися згадати інформацію вранці після вечірки. І так, якщо ви керуєте, то краще хоча б на один день пересісти на таксі або громадський транспорт: тому що на сигнали світлофора ви, швидше за все, теж не зможете реагувати досить ефективно.

Поділись


Новини партнерів