Три прості способи запобігти інсульту та хворобі Альцгеймера – поради дієтолога

Можливо, ви здивуєтесь, коли дізнаєтеся, що за допомогою раціону можна поліпшити роботу мозку. Скажете: “Яке там! Як не став генієм, то вже і не станеш”. Однак песимізм тут недоречний, мозок можна розвивати, оздоровлювати і “тюнингувати”, як ретроавтомобіль.

Про це пише відома в Україні лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

Правильний раціон також допомагає запобігти нейродегенеративним захворюванням. До таких належать інсульт та хвороба Альцгеймера. Інсульт нагадує серцевий напад, лише відірвані бляшки потрапляють із током крові в мозок, а не в серце. Альцгеймер – це атака на розум.

Патологічні процеси при інсульті та хворобі Альцгеймера різні, але у захворювань мозку є дещо спільне: величезний масив наукових даних доводить, що здорове харчування може запобігти виникненню цих процесів.

Правильно нагодувавши братів наших мікроскопічних, які живуть у кишечнику, ми можемо вплинути на синтез нейромедіаторів (посередників у передачі сигналів між клітинами мозку), які поступово змінюватимуть сіруваті відтінки, в яких ми можемо бачити реальність, на рожеві, що значно покращує наше існування.

Натуральна рослинна їжа містить тисячі речовин з високою біологічною активністю і багато з них можуть безпосередньо впливати на роботу нейронів, зокрема, виявляти нейропротекторний ефект.

Мозок людини складає лише 2% тіла, але може споживати до 50 % всього споживаного кисню.

Тому поліфеноли ягід та різнокольорових овочів мають бути основою щоденного раціону. Кидайте в салат все різнокольорове – не промахнетеся.

Доведеться також попрощатися із усією смаженою їжею, що є джерелом хімічних комплексів, що спричинюють запалення та призводять до втрати нейрокогнітивних функцій.

І, ясне діло, рухатись. Аеробні вправи покращують мозковий кровообіг та покращують пам’ять. Як і багато органів, головний мозок має прекрасну здатність до самозцілення, налагодження нових синаптичних зв’язків. Але якщо ми будемо пошкоджувати свій мозок тричі на день, вживаючи “сміттєву” їжу, то це буде найгіршою послугою собі і не дасть зберегти гостроту розуму та пам’ять на все життя.

Чи можна створити оптимальний раціон для мозку? Можна. До того ж здорова дієта для мозку так само корисна для серця і для всього тіла.

Наприклад, у свій швидкий сніданок я включаю помідори тушковані з яйцями, ложкою хумусу і різнокольоровий салат із тертих овочів (червона капуста, броколі, огірок із шкіркою, капуста кале, фіолетова цибуля і ложка сметани, змішаної з оливковою олією та лимонним соком).

Джерело

Поділись


Новини партнерів