У популярному овочі знайдено речовину, яка захищає від раку

У капусті броколі і кольрабі знайдені речовини, які нормалізують мікрофлору кишечника і захищають його від появи в ньому мікробів, що сприяють розвитку раку прямої або товстої кишки. Про це пишуть вчені, що опублікували статтю в журналі Immunity.

«Це відкриття – великий привід для оптимізму. Ми навряд чи зможемо поміняти генетичні фактори, що сприяють розвитку раку. З іншого боку, ми можемо знизити їх вплив, перейшовши на дієту з правильною кількістю овочів », – розповідає Гитта Стокінгер (Gitta Stockinger) з Інституту Френсіса Кріка в Лондоні (Великобританія).

За останні роки вчені відкрили кілька видів мікробів, безпосередньо причетних або статистично пов’язаних з розвитком раку в організмі людини, інших тварин або в тканинах рослин. Наприклад, бактерії Heliobacter pylori і Streptococcus gallolyticus вважаються сьогодні головними посібниками розвитку раку шлунка і прямої кишки у людини, а на коренях рослин часто з’являються пухлини завдяки їх зараженню мікробів Agrobacterium tumefaciens і десятком інших бактерій.

Стокінгер і її колеги з’ясували, як можна захистити кишечник від розвитку подібних форм раку, вивчаючи те, як різні речовини, що містяться в їжі, впливають на роботу клітин самої травної системи і на видовий склад її мікрофлори.

Експериментуючи на мишах, біологи виявили, що речовина I3C, присутні в великих кількостях в капусті, броколі і кольрабі, уповільнювало розвиток вже існуючих пухлин і захищало здорових гризунів від раку прямої кишки. На додаток до цього, це з’єднання знижувало рівень запалень і нормалізувало мікрофлору.

Намагаючись зрозуміти, з чим це було пов’язано, вчені виростили мініатюрні подібності кишечника зі стовбурових клітин гризунів, і простежили, як додавання I3C змінює їх роботу. Виявилося, що молекули I3C впливали на рецептори на поверхні клітин кишечника і особливим чином міняли їх поведінку при появі пошкоджень стінок кишки.

Ці зміни стосувалися поведінки двох інших груп клітин – різних імунних тілець, що сприяють розвитку запалення, і стовбурових клітин, що беруть участь в ремонті мікротріщин і розривів. Великі дози I3C, як показали досліди вчених, придушували активність перших і змушували друге перестати розмножуватися і перетворитися на «дорослі» клітини кишечника.

Відповідно, нестача I3C повинна призводити до розвитку хронічних запалень і безконтрольного поділу стовбурових клітин, що створює ідеальні умови для розвитку раку. Стокінгер і її колеги перевірили, чи так це, видаливши ген AhR, пов’язаний з розпізнаванням цих молекул, з ДНК декількох мишей.

Такі гризуни не тільки швидше ставали жертвами раку, але і майже не реагували на зміни в дієті. При переході на «капустяне» харчування вони вмирали так само часто, як і їх родичі, що харчувалися аналогами фастфуду, і їх мікрофлора завжди містила в собі мікроби, що провокують розвиток пухлин.

На противагу цьому, звичайні гризуни, яких біологи годували великими дозами I3C, практично не страждали від раку і запалень травної системи. Їх стовбурові клітини, як показали спостереження, активніше боролися з ушкодженнями, а імунітет – не давав небезпечним мікробам проникнути в ці рани і «допомогти» стовбуровим клітинам стати родоначальниками пухлин.

Поки не зрозуміло, чи діє I3C аналогічним чином на клітини кишечника людини, що вчені планують перевірити найближчим часом. У будь-якому випадку, як запевняє Стокінгер, капуста та інші овочі ще нікому не шкодили, і додавання їх в дієту буде корисним для здоров’я в будь-якому випадку.

Джерело

Поділись


Новини партнерів