
Ще один літній продукт – інжир. Його величезний плюс в неймовірній користі для здоров’я людини. Однак, інжир примхливий в транспортуванні, а в нашому кліматі він не росте.
Тому щоб отримати максимальну користь від цієї ягоди, її слід ретельно вибирати.
Дивно, але на одному інжировому дереві можуть рости як їстівні, так і не їстівні плоди. Цвіте інжир кілька разів на рік, і лише в серпні і осінніх місяцях виростає інжир, який можна вживати.
Інжир ще називають винною ягодою, смоквою і дулею. Саме листям цієї рослини прикривали своє голе тіло Адам і Єва.
Інжир – рослина невибаглива, росте в будь-якому грунті і при будь-яких умовах, а урожай дає величезний. Дерево інжиру живе до 300 років. Ягоди інжиру мають різну форму, розмір, колір і смак. Чим дрібніше ягода, тим вона ароматніша і смачніша.
Інжир містить вітаміни, мінеральні речовини, харчові волокна, цукру і крохмаль. Серед вітамінів – А, В1, В2, РР, Е і бета-каротин. Серед важливих мінеральних речовин – залізо, калій, кальцій, магній, фосфор і натрій.
Завдяки низькій калорійності, інжир дуже ситний і здатний вгамувати голод, не викликаючи при цьому почуття спраги. Інжир використовують для лікування горла, кашлю і зниження високої температури, заваривши його з гарячим молоком.
Вживають інжир і при таких захворюваннях, як тромбоз вен, тахікардія, анемія та інших захворюваннях серцево-судинної системи. Він здатний нормалізувати серцевий ритм і позбавити від важких симптомів бронхіальної астми.
Через високий вміст калію інжир вживають для профілактики невралгій. Залізо в складі плодів корисне для дитячого організму. Ефірна олія листя інжиру має бактерицидні і протизапальні властивості. Інжир знижує рівень холестерину в крові і діє як м’який проносний засіб.
Через високий вміст цукру інжир небажаний при діабеті, а також подагрі. Також якщо у вас є захворювання шлунково-кишкового тракту, інжир може вам не підійти через високий вміст клітковини і можливий її вплив на організм.