
Карін Мічелс, керівник Інституту профілактики і пухлинної епідеміології, вважає кокосову олію справжньою отрутою. По-перше, в кокосовій олії багато насичених жирів, небезпечних для серця. Правда, в ній міститься лауринова кислота, яку тіло переробляє не так, як інші насичені жири.
За рахунок лауринової кислоти кокосова олія підвищує рівень “корисного холестерину” (ліпопротеїнів високої щільності). Але жоден експеримент не довів, що кислота в олії реально знижує ризик хвороб серця. Навпаки, в цілому високий рівень вмісту насиченого жиру в олії має негативний ефект (підвищується одночасно і рівень “шкідливого холестерину” – ліпопротеїнів низької щільності).
Так, в кокосовій олії можна знайти середньоланцюгові тригліцериди, найкорисніший вид насиченого жиру. Але в олії, яка продається в магазинах, їх дуже мало. Щоб відчути плюси, потрібно з’їдати по 10 столових ложок олії в день. А при такому обсязі споживання всі позитивні ефекти будуть нівельовані високою жирністю раціону. До того ж, в столовій ложці кокосової олії містяться 130 калорій.
Багато захисників кокосової олії посилаються на раціон жителів Філіппін, Шрі-Ланки, Полінезії. Але вони забувають: в раціоні місцевих жителів також багато риби, фруктів, овочів. Якщо кокосову олію включити в традиційну Західну дієту, результат буде іншим.