Низьковуглеводна дієта може скорочувати життя на чотири роки

Низьковуглеводні дієти стають все більш популярними – вважається, що вони не тільки чудово підходять для зниження ваги, але і зменшують ризик виникнення деяких захворювань. Однак проведене в США дослідження показує, що більш здоровим є помірне споживання вуглеводів або перехід з м’яса на рослинні білки і жири.

Учасниками дослідження, опублікованого в The Lancet Public Health, стали 15 400 осіб у віці 45-64 років, які заповнили анкети зі споживання ними їжі і напоїв разом з розмірами порцій. Виходячи з цього, вчені підрахували частку калорій, одержуваних з вуглеводів, жирів і білка.

Спостереження протягом 25 років дозволили дослідникам виявити, що отримання 50-55% енергії з вуглеводів (помірне споживання відповідно до рекомендацій по харчуванню) знижувало ризик смерті в порівнянні з низьким або високим споживанням вуглеводів.

До вуглеводів належать овочі, фрукти і цукор, але основним їх джерелом є крохмалисті продукти – картопля, хліб, рис, макаронні вироби і крупи. При їх помірному споживанні очікувана кількість років життя склала (в середньому) 83 роки. Це було:

  • на 4 роки більше, ніж у людей, які отримували 30% або менше енергії від вуглеводів (дуже низький вміст вуглеводів);
  • на 2,3 року більше, ніж 30-40% (низьковуглеводна група);
  • на 1,1 року більше, ніж 65% або більше (високовуглеводна група).

Отримані результати були аналогічні результатам попередніх досліджень, з якими вчені зіставили свої спостереження (понад 400 000 чоловік з більш, ніж 20 країн).

Крім того, вчені порівняли Низьковуглеводні дієти, багаті тваринними білками і жирами, з тими, які містили безліч рослинних білків і жирів. Вони виявили, що вживання більшої кількості яловичини, баранини, свинини, курки і сиру замість вуглеводів в декілька разів підвищувало ризик смерті. Заміна ж вуглеводів на рослинні білки і жири (бобові і горіхи) приводила до протилежного результату – дещо знижувала цей ризик.

Доктор Сара Сейдельманн (Sara Seidelmann), лікар і науковий співробітник в області серцево-судинної медицини з бостонської Жіночої лікарні Брігхем (Brighamand Women’s Hospital), яка очолювала дослідження, розповіла: «Низьковуглеводні дієти, в яких замінюють вуглеводи білками або жирами, набирають повсюдну популярність як стратегія здоров’я та втрати ваги. Однак наші дані свідчать, що Низьковуглеводні дієти на основі їжі тваринного походження, які поширені в Північній Америці і Європі, можуть бути пов’язані з більш короткою тривалістю життя і не повинні бути рекомендовані. Замість цього, якщо хтось вибирає слідувати дієті з низьким вмістом вуглеводів, то заміна вуглеводів на більшу кількість рослинних жирів і білків може насправді сприяти здоровому старінню в довгостроковій перспективі».

Автори припускають, що дієти «західного типу» з обмеженими вуглеводами часто призводять до зниження споживання овочів, фруктів, зернових продуктів і, відповідно, до збільшення споживання тваринних білків і жирів, які пов’язані із запаленням і старінням в організмі.

Однак дослідження має ряд обмежень. Висновки показують асоціації спостережень, а не причинно-наслідкові зв’язки; крім того, раціон, заснований на даних самозвітів, може бути неточним. А оскільки дієти вимірювалися тільки на початку випробувань і шість років по тому, дієтичні моделі могли змінитися протягом наступних 19 років.

Джерело

Поділись


Новини партнерів